ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ανοιγουν τα παλιά επαγγέλματα και κλείνουν καινουρια

Κλειστό επάγγελμα οι ενεργειακοί επιθεωρητές

Παίρνουν όλες τις δουλειές, αφού δεν μπορούν να μπουν στον χώρο νέοι επιστήμονες
Σε... κλειστό επάγγελμα έχει μετατραπεί ο ενεργειακός επιθεωρητής. Κι αυτό, τη στιγμή που ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα! Σήμερα, 8.000 προσωρινοί - κατά τον νόμο - ενεργειακοί επιθεωρητές εκτελούν όλες τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και παίρνουν όλες τις δουλειές αφού δεν μπορούν να μπουν στον χώρο νέοι επιστήμονες.
«Είναι παράλογο ένας μηχανικός την επόμενη ημέρα που παίρνει το πτυχίο του να μπορεί να σχεδιάζει χωρίς περιορισμό ό,τι κτίριο θέλει και να μην μπορεί να γίνει ενεργειακός επιθεωρητής επειδή δεν έχει εμπειρία 10 χρόνια, όπως προβλέπεται από τον νόμο», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας Νίκος Ζυγούρης. «Ναι, με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένα κλειστό επάγγελμα και αυτό είναι άδικο για τους νέους επιστήμονες που δεν μπορούν να βρουν δουλειά».
Οπως επισημαίνουν πηγές που συμμετείχαν στη σύνταξη του προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, το 2008 η Ελλάδα είχε καταδικαστεί για τη μη εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Ετσι, προκειμένου να εφαρμοστεί αμέσως η Οδηγία, ετέθη ως όρος οι μηχανικοί που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα να έχουν δεκαετή εμπειρία.
Διευκρινίζεται ότι κατατέθηκαν 9.000 αιτήσεις και έγιναν προσωρινοί επιθεωρητές (για 8 έως 12 μήνες) 8.000. Αυτοί, με τη λήξη της προθεσμίας θα πρέπει να δώσουν εξετάσεις και όσοι τις περάσουν θα μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν στο μητρώο των μόνιμων επιθεωρητών. Από εκεί και πέρα, κατά το προεδρικό διάταγμα, απαιτείται τετραετής αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε δρομολογηθεί η διαδικασία οι εξετάσεις να δοθούν τον Σεπτέμβριο.
Στο μεταξύ όμως, όπως καταγγέλλουν μηχανικοί, οι 8.000 ενεργειακοί επιθεωρητές είναι οι μόνοι παίκτες σε μια επαγγελματική αγορά όπου δραστηριοποιούνται 107.000 μηχανικοί. Και ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΚΑ δεν φαίνεται να πηγαίνει σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, με συνέπεια το νέο επάγγελμα να συνεχίζει να παραμένει κλειστό.
Τις ανησυχίες αυτές εκφράζει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προς το ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης. «Προτείνω να ανοίξετε πάλι, έπειτα από επαρκή ενημέρωση, τη δυνατότητα αιτήσεων για το προσωρινό μητρώο, ώστε να μην πιστεύει κανείς ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι κλειστό επάγγελμα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ», ακόμη και με κριτήριο τη δεκαετή εμπειρία θα έπρεπε να υπάρχει νέος γύρος αιτήσεων αφού από τους 107.000 μηχανικούς γύρω στους 70.000 έχουν αυτό το προσόν. «Αυτό δεν γίνεται επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή από το ΥΠΕΚΑ», επισημαίνει. «Το ΤΕΕ έχει ήδη ετοιμάσει την ύλη των εξετάσεων αλλά δεν τη δίνει στο υπουργείο γιατί μέχρι στιγμής έχει δώσει πάνω από 500.000 ευρώ για να φτιάξει τις τεχνικές οδηγίες, την πρόταση του ΚΕΝΑΚ και να διοργανώσει τις ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς όλη τη διαδικασία».

Η ΠΙΤΑ ΕΧΕΙ ΜΟΙΡΑΣΘΕΙ. «Οι περισσότεροι προσωρινοί επιθεωρητές βάζουν εμάς τους νεώτερους να βγάζουμε τη δουλειά», λέει η 29 χρονη αρχιτέκτονας - μηχανικός Ι.Θ. «Μπορεί να είναι καλοί μηχανικοί στις κατασκευές αλλά στα νέα λογισμικά και ενεργειακά προγράμματα έχουν μείνει πίσω». Η ίδια είναι πιστοποιημένη ενεργειακή επιθεωρήτρια από τη Γερμανία και μάλιστα αυτήν την εποχή κάνει το διδακτορικό της πάνω στην εξοικονόμηση ενέργειας. «Αν και προσωπικά για την περίπτωσή μου - όπως μου ανέφεραν από τον Συνήγορο του Πολίτη - δεν ισχύει ο όρος της δεκαετούς εμπειρίας αφού είμαι ήδη πιστοποιημένη, εντούτοις έχω γίνει μπαλάκι μεταξύ ΥΠΕΚΑ και υπουργείου Παιδείας. Από το πρώτο δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στην αίτησή μου και από το υπουργείο Παιδείας - όπου περιμένω απάντηση από το Τμήμα Αναγνώρισης Δικαιωμάτων - απλώς με καθυστερούν», επισημαίνει.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η νεαρή αρχιτέκτονας - μηχανικός, «η πιάτσα έχει κλείσει και είναι πολύ δύσκολο για κάποιον νέο να μπει στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται ήδη 8.000 ενεργειακοί μηχανικοί χωρίς ανταγωνισμό».

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ. Την ίδια ώρα, υπάρχει ανησυχία από πολλούς μηχανικούς ότι τον Σεπτέμβριο - τη στιγμή που η διαδικασία δεν έχει ξεμπλοκάρει ακόμη - να δοθεί παράταση και να μην μπορούν και πάλι να γίνουν νέοι ενεργειακοί επιθεωρητές.
«Πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αλλά και εκπαιδευτικά κέντρα (π.χ. ΤΕΙ Κοζάνης) διαφημίζουν και διενεργούν σεμινάρια για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Αυτό αποτελεί στρέβλωση, μιας και το υπουργείο δεν έχει αναθέσει καν στο ΤΕΕ να συντάξει το εκπαιδευτικό υλικό και βέβαια δεν έχει υποδείξει τα ΚΕΚ και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα διεξάγουν τα πιστοποιημένα σεμινάρια», αναφέρει ακόμη στην επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: