Τουρκαλβανική υστερία για Κύπρο
"Θερμή" υποδοχή του ΑΠΟΕΛ με πέτρες και μπουκάλια στην ΚορυτσάΜόνο ως παραλήρημα μπορεί να χαρακτηρίσει κάνεις τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της ιστορικής πόλης της Κορυτσάς στον αγώνα μεταξύ Σκεντερμπέου και ΑΠΟΕΛ.
Εδώ και μέρες η αλβανική αστυνομία είχε ανακοινώσει πως έχει πάρει όλα τα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πως οι δεκάδες αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα και έξω από το γήπεδο δεν ήταν αρκετοί για να περιφρουρήσουν και να διαφυλάξουν τους ελληνοκύπριους παίκτες και τους οπαδούς τους οι οποίοι έτυχαν «θερμής» υποδοχής από τους αλβανούς φιλάθλους οι οποίοι -ως συνήθως- έδειξαν για άλλη μια φορά το μίσος που τους διακατέχει απέναντι στην Ελλάδα η οποία ήταν πάντοτε δίπλα τους στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο αλβανικός λαός (με την πρόσφατη τραγωδία του Γκερντέτσι όπου πέθαναν δεκάδες αλβανοί από την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών σε χωριό κοντά στα Τίρανα, παρόμοιο περιστατικό με την πρόσφατη τραγωδία στην Κύπρο).
Μια τούρκικη σημαία κι ένα πανό που έγραφε η «Η Κύπρος είναι Τουρκία» ήταν αρκετά να ρίξουν λάδι στην φωτιά στην εξ αρχής τεταμένη κατάσταση. Χάρη στην έντονη διαμαρτυρία των στελεχών της κυπριακής ομάδας ποδοσφαίρου αποσύρθηκαν τόσο το προκλητικό πανό, όσο και η τουρκική σημαία.
Τέτοιες συμπεριφορές είναι συνηθισμένες σε αγώνες μεταξύ αλβανικών και ελληνικών ομάδων, κυρίως ως αντίδραση στις ελληνικές σημαίες που κρατάνε πάντοτε οι έλληνες οπαδοί.
Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της UEFA η οποία είχε εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα για μια τεράστια ελληνική σημαία που ήθελαν να σχηματίσουν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στο ματς με την Πόρτο, το 2009.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 150 φίλοι του ΑΠΟΕΛ που ήταν στην Κορυτσά έπεσαν θύματα περιορισμένης κλίμακας πετροβολισμού, ενώ εναντίον τους ρίχθηκαν μπουκάλια με νερό. Ωστόσο δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός.
Να σημειώσουμε εδώ πως ο αλβανικός τύπος δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά όσων άφορα τα επεισόδια που έγιναν κατά την διάρκεια του αγώνα.
Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια της Αλβανίας να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πορεία αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσει πως δεν μπορεί από την μία να ζητά να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, και από την άλλη να διατηρεί ανθελληνικές απόψεις και θέσεις διότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα και την Κύπρο με ότι αυτό συνεπάγεται! (Δλδ να σταματήσει να εφαρμόζει πολιτικές καταπάτησης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών και τρέφοντας παράλληλα εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδος)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ, εκτός από τις σημαίες της Ελλάδας ανάρτησαν και δύο σημαίες της Βορείου Ηπείρου. (σημαία της Αυτόνομης Ηπείρου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου