Η ελληνική κρίση, η κρίση της Ευρώπης και του ευρώ, είναι στο επίκεντρο των αναλύσεων σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, με τις αναφορές και τις εκθέσεις για τις συνέπειες μίας ελληνικής πτώχευσης να πληθαίνουν όσο οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών κρατών αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μία γενναία, πρακτική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.Όλα τα μάτια είναι πάνω στην Ελλάδα και τίποτε άλλο δε φαίνεται να μετρά αυτή τη στιγμή, γράφει ο Jim Reid της Deutsche Bank αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στις αγορές. Ακόμη και αν κάποια άλλα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε αυτήν τη φάση είναι σημαντικά, η πραγματικότητα είναι πως ένα ατύχημα του ελληνικού κράτους, για παράδειγμα μία πτώχευση του, που θα προκαλούσε προβλήματα σε κάθε περιουσιακό στοιχείο κάθε γωνιάς του πλανήτη είναι ο σημαντικότερος φόβος για τις αγορές, υποστηρίζει.
Χωρίς σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ευρώπη οι χρηματοοικονομικές αγορές μπορεί να καταρρεύσουν και ο οίκος της S&P κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να ξεκινήσει το ντόμινο καθώς υποστήριξε πως το σχέδιο μετακύλισης ελληνικών ομολόγων θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, καταλήγει ο αναλυτής της Deutsche Bank.
Το σχόλιο του ενδεικτικό της ανησυχίας των επενδυτών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όχι τόσο στο εσωτερικό της, όπως προσπαθούν να αφήσουν να φανεί πως είναι σημαντικότερο οι αξιωματούχοι της Τρόικας αλλά στο διεθνές περιβάλλον εντός και εκτός Ευρώπης.
Η διεθνής συναίνεση είναι το κύριο συστατικό που λείπει από την προσπάθεια για επίλυση της ελληνικής κρίσης, με τους οίκους αξιολόγησης να φέρονται εξ αρχής εχθρικά απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, τις τράπεζες να συμφωνούν σε σχέδια μετακύλισης τα οποία είναι ανούσια και με μηδαμινές ευεργετικές συνέπειες για την Ελλάδα και τέλος με την Τρόικα να αδυνατεί να συμφωνήσει σε βασικά θέματα παρατείνοντας τον ελληνικό πόνο και αυξάνοντας την ευρωπαϊκή αστάθεια.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό το ελληνικό χρηματιστήριο παραπαίει, ελπίζοντας για καλύτερες ημέρες οι οποίες δε φαίνεται να έρχονται, ενώ οι διεθνείς αγορές γίνονται όλο και περισσότερο ανήσυχες αλλά και λιγότερο αισιόδοξες για την αποφυγή του μοιραίου.
Αντικρουόμενα συμφέροντα, κρυφά και φανερά, βρίσκονται σε μία ιστορική σύγκρουση με αφορμή, φαινομενικά, την ελληνική κρίση σε μία προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το χάος για να εξασφαλίσουν την εδραίωση των συνθηκών που θα τους εξυπηρετούν όταν επιστρέψει η ηρεμία.
Πηγή: GSTA/EKTA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου