ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μη σας φοβίζει η λεξη χρεοκοπία . Δεν εννοει αυτό που νομίζουμε. ''Τραλαλα λαλα'' που λέει και το τραγούδι

veniz3Η φράση «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin όπου συζητήθηκε το νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας. Ειναι η πρώτη φορά που κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος αναφέρει την λέξη "χρεοκοπία", έστω και επιλεκτική.
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας και πρόσθεσε ότι όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.. Και συνέχισε:
 "Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος".
Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η κυβέρνηση δηλώνει "ανοιχτή" σε όλα τα θέματα, καθώς επιδιώκει οριστική λύση η οποία θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν την 15η Σεπτεμβρίου και την έκτη δόση.
Επιπλέον, ο Ε. Βενιζέλος εξήγησε ότι ο όρος "εμπράγματες εγγυήσεις", στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ.
"Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας".
Επίσης επισήμανε ότι "η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή".
Ακόμα, ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε κατηγορηματικά:
"Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους".
Τέλος, κατέστησε σαφές ότι "δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα".
Όλι Ρεν: Σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης από το ελληνικό ζήτημα
Σοβαρό κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης χρέους που πλήττει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες «βλέπει» ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και καλεί την Ευρώπη να λάβει σύντομα αποφάσεις.
«Κατά την άποψή μου, μέσα στο σημερινό πλαίσιο μιας κρίσης χρέους που βαθαίνει και παίρνει ολοένα και περισσότερα συστημικά χαρακτηριστικά, είναι υψίστης σημασίας να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
Η κατάσταση στην Ελλάδα και αλλού στην ευρωζώνη «εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους να μεταδοθεί και να απειλήσει την οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη», τόνισε ο Ρεν.
Κάλεσε δε τους ευρωπαίους ηγέτες να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, προκειμένου να μη μεταδοθεί η κρίση και αλλού, λέγοντας ότι έχουν ήδη καταλήξει στο 99% της συμφωνίας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν χρόνο μέχρι το Σεπτέμβριο για να συμφωνήσουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Έχουμε χρόνο για την Ελλάδα. Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Έως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα νέο πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της Ελλάδας είναι βέβαιη. «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι βέβαιη», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.
«Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη διάρκεια των ελληνικών ομολόγων και τα χαμηλότερα επιτόκια θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, δηλώσεις του οποίου επικαλείται το Reuters, την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
«Θα πραγματοποιηθεί άλλη μια Σύνοδος αυτή την Παρασκευή», δήλωσε ο διπλωμάτης ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Αλλοι διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο ότι η ημερομηνία είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: