ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Γιατί οχι και οι ΗΠΑ στο ΔΝΤ;

Παραμένουν στη δίνη του χρέους οι ΗΠΑ


Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, δήλωσε την Κυριακή πως ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταβάλει προσπάθειες για να πετύχει τη «μεγαλύτερη δυνατή συμφωνία» με το Κογκρέσο για το ζήτημα του χρέους.
Σε συνέντευξή του στο NBC στην εκπομπή «Meet the Press», ο Γκάιτνερ υπογράμμισε πως αν το ομοσπονδιακό όριο δανεισμού δεν αυξηθεί ως τις 2 Αυγούστου και οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν τις ΗΠΑ, αυτό θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία», κάτι που επεσήμανε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ .

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία των ΗΠΑ, Μιτς Μακόνε, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια, δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ένα κομμάτι της συμφωνίας για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Ο Μακόνελ μιλώντας στην εκπομπή «Fox News Sunday», είπε επίσης πως θέλει να υπάρξει συμφωνία για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους, αλλά χωρίς να υπάρξει άνοδος των επιτοκίων. Ο ίδιος επισήμανε πως κανείς στο Κογκρέσο δεν μιλάει για μη αύξηση του ορίου δανεισμού και δεν επιθυμεί η χώρα να αφεθεί στο χρέος της.
Η προσπάθεια να υπάρξει μια ευρεία συμφωνία ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος μοιάζει να απομακρύνεται, καθώς ο Τζον Μπένερ, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαφωνίες με το Λευκό Οίκο όσον αφορά τους φόρους και πρότεινε να επιδιωχθεί η έγκριση ενός πιο μετριοπαθούς πακέτου.
«Παρά τις προσπάθειες με καλή πίστη να βρεθεί κοινό έδαφος, ο Λευκός Οίκος δεν προτίθενται να επιδιώξει μια μεγαλύτερη συμφωνία για την μείωση του χρέους χωρίς αυτή να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων», είπε ο Μπένερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Πιστεύω ότι η καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουμε σε μια μικρότερη συμφωνία».
Ο Μπένερ και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν θα υπαναχωρήσει από τις προσπάθειες να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος της χώρας και θα παρουσιάσει άμεσα τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση αυτής της «κρίσιμης πρόκλησης» για τη χώρα στα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.
«Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα ζητά από τους πολύ πλούσιους και από τα ειδικά συμφέροντα να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί», ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ μετά την ανακοίνωση Μπένερ.
Ο Ομπάμα θα συναντηθεί με ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο όσον αφορά το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και το χρέος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα Ομπάμα και Μπένερ φέρονταν να είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο μείωσης του χρέους κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια 10ετία - σχέδιο που συμπεριλάμβανε την αύξηση της φορολογίας με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Όμως για να συμφωνήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους υπερήλικες και τους φτωχότερους Αμερικανούς, κάτι που η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της δεν θα αποδεχόταν.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδέχεται ακόμα και να αρχίσει να κηρύσσει στάση πληρωμών για ορισμένες υποχρεώσεις της, εάν το Κογκρέσο δεν καταλήξει σε συμφωνία ως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να αυξηθεί το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 14,3 τρισ. δολάρια. Το όριο αυτό ξεπεράστηκε στην πραγματικότητα τον Μάιο, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αντλεί χρήματα από άλλα διαθέσιμα αποθεματικά.
Δύο ιδιωτικοί αμερικανοί οίκοι αξιολόγησης - ο Moody's και ο Standard & Poor's - έχουν προειδοποιήσει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα υποστεί πλήγμα, εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί. Ενδεχόμενη υποβάθμισή της πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: