ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Tα 30 επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2020

Tα 30 επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν μέχρι το 2020
Η Σχολή Διοίκησης της Μόσχας στο Σκόλκοβο, αξιολογώντας και μελετώντας τις εξελίξεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, συνέταξε έναν πρωτότυπο κατάλογο με τα 100 νέα επαγγέλματα, αλλά και 30 επαγγέλματα που προβλέπεται… η εξαφάνισή τους.
Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι ορισμένα από αυτά θα εγκαταλείψουν την αγορά υπό την πίεση των αυτοματοποιημένων και ρομποτικών συστημάτων. Ένα άλλο τμήμα θα χαθεί μαζί με τον ίδιο τον κλάδο.
Το Σκόλκοβο «καταδίκασε σε θάνατο» τη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού, τις εκδόσεις, τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες, καθώς και τα ταχυδρομεία.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, ως το 2020 θα εξαφανιστούν από την αγορά ο ταξιδιωτικός πράκτορας, ο κειμενογράφος, ο ομιλητής, ο αρχειοθέτης, ο ράφτης, ο τεχνικός ανελκυστήρων, ο ταχυδρόμος, ο πρακτικός μηχανικός που χειρίζεται ή παρακολουθεί κάποια μηχανή. Μετά το 2020 στα περιττά επαγγέλματα θα συμπεριληφθούν οι θυρωροί και επιστάτες, οι εργοδηγοί, ανθρακωρύχοι, δημοσιογράφοι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, νομικοί σύμβουλοι, ακόμη και οι τροχονόμοι.
Οι αυτοματοποιήσεις διαδικασιών, η μεταπήδηση σε ειδικότητες που δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, οι νέες συνθήκες εργασίας που απαιτούν εκτέλεση εργασίας ποικίλης φύσεως είναι μερικές από τις βασικές αιτίες της εξάλειψης των επαγγελμάτων.
Τι προτείνεται από τους ειδικούς; Αυτό που λέγεται «προσέγγιση του οικοσυστήματος», δηλαδή η δημιουργία ομάδων με διαφορετικούς επαγγελματίες που θα συμπληρώνει ο ένας τη δουλειά του άλλου και θα προσαρμόζουν νέες υπηρεσίες και προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: