ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μόλις ακούς όχι άλλα μέτρα..... λες "καλώς τα νεα μετρα". Αξιοπιστία αλλά Σαμαράς

Για νέα μέτρα, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, κάνει λόγο μεγάλο κομμάτι του εγχώριου και ξένου τύπου, παρά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου για να διαπραγματευθούν, από την επομένη των γερμανικών εκλογών.
Στο επίκεντρο των τεχνικών κλιμακίων, θα βρεθεί η διετία 2015 - 2016, αλλά και η εξέταση του προϋπολογισμού του 2013. Στην τελευταία έκθεσή της αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές (για χρηματοδοτικό κενό 4 δισ. ευρώ) βασίζονται στην υπόθεση της «σημαντικής προόδου όσον αφορά την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί». Αφήνει έτσι σαφώς να εννοηθεί πως το κενό μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερο σε περίπτωση αστοχιών και συνεπώς να απαιτηθούν περισσότερα μέτρα. 
 
Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία πάντως δεν δίνουν περιθώρια για αισιόδοξες εκτιμήσεις, καθώς το κενό των 3,5 δισ. ευρώ είναι σχεδόν δεδομένο.Εκτός λοιπόν από τη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, "παρεμβάσεις" θα υπάρξουν σε όλα τα επίπεδα της δημοσιονομικής ατζέντας.
 
Το νέο μνημόνιο, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" προαναγγέλλει και άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών. Συγκεκριμένα από τα κείμενα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπεται:
  • Η περαιτέρω κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου, που έχουν απομείνει για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το μέτρο θα αφορά την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών  ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου (-30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα) και την κατάργηση της έκπτωσης των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις, εξετάσεις και νοσήλια. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τα εισοδήματα του 2014, που θα φορολογηθούν το 2015 και εφεξής.
  • Η κατάργηση των φόρων και τελών υπέρ τρίτων, που -όπως έχει γράψει η «Ν»- η διαδικασία καταγραφής τους και η προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Οσοι ΦΥΤ δεν καταργηθούν η είσπραξή τους θα «περάσει» στον κρατικό προϋπολογισμό και τα έσοδα θα αποδίδονται κατόπιν στους δικαιούχους φορείς.
  • Η αύξηση των εσόδων μέσα από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, φράση που προκαλεί ανησυχίες, δεδομένου ότι μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως. Π.χ., η φορολογία των αγροτεμαχίων, που αποτελεί νέο μέτρο, θεωρείται από το ΥΠΟΙΚ διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
  • Η χρονική επέκταση μέτρων που λήγουν. Περιλαμβάνει την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά ενδεχομένως και άλλες ρυθμίσεις.
  • Οι «στοχευμένες» περικοπές τρεχουσών κρατικών δαπανών, χωρίς καμία διευκρίνιση ποιες δαπάνες θα αφορά.
  • Η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με προφανή στόχο την περικοπή του ύψους του, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη επενδύσεις προκειμένου να ξεφύγει από την ύφεση. Το ύψος του ΠΔΕ ενδεχομένως περικοπεί και φέτος, δεδομένου ότι το ΥΠΟΙΚ παρακρατεί από τις αρχές του 2013 τα κονδύλια που όφειλε να αποδώσει στους φορείς υλοποίησης του ΠΔΕ και εάν συνεχιστούν τα προβλήματα στα έσοδα και είναι αμφίβολη η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε οι δαπάνες του ΠΔΕ θα είναι μικρότερες των 6.850.000.000 ευρώ, που έχουν προϋπολογιστεί
  •  www.alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: