ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στα 25 ευρώ το εισιτήριο στα νοσοκομεία

Την αύξηση του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων στα 25 ευρώ από 5, αρχής γενομένης από το 2014, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη διαβούλευση που είχε με την τρόικα.

Τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη της περίθαλψης ανασφάλιστων πολιτών.

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις για το θέμα του εισιτηρίου.

«Δεν έχει ακόμη κλείσει υπό την έννοια ότι μπορεί να αλλάξει, εφόσον οι νοσοκομειακές δαπάνες τηρούνται. Θα δούμε λοιπόν αν εφαρμοστεί, αλλά, ακόμη και αν εφαρμοστεί, μπορεί να εξαιρεθούν οι πιο αδύναμοι ή να δεσμεύσουμε σχετικούς φόρους για τους ανασφάλιστους. Αυτό θα το δούμε στην επόμενη διαπραγμάτευση» ανέφερε.

Η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ολοκληρώθηκε μέσα σε πάρα πολύ καλό κλίμα η διαπραγμάτευση. Οι δυο επικεφαλής της τρόικας μας έδωσαν συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αυτό το διάστημα των τριών μηνών από την προηγούμενη επίσκεψή τους εδώ και αναγνώρισαν ότι έχουμε συμβάλει αποφασιστικά στο να βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα και του ΕΟΠΥΥ αλλά και γενικά η λειτουργία του συστήματος υγείας».

Δημοσιογράφος: «Σε ό,τι αφορά στα γενόσημα;»

Υπουργός Υγείας: «Είμαστε σε συζήτηση μαζί τους, για την παρουσίαση ίσως και την άλλη εβδομάδα μιας συνολικά νέας στρατηγικής. Για εμάς είναι εθνικός στόχος να ανέβει η διείσδυση των γενοσήμων στο 60% και τους εξηγήσαμε ότι βιαζόμαστε πιο πολύ από αυτούς. Έχει μεγαλύτερη σημασία για τον Έλληνα από ό,τι για την τρόικα να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν κάποια σημεία που οι δανειστές σάς είπαν ότι πρέπει να επιμείνετε ή η πρόοδος να είναι μεγαλύτερη;»

Υπουργός Υγείας: «Όχι, ήμασταν στον έλεγχο που μας έκαναν πιο μπροστά από ό,τι στις δικές τους προσδοκίες, είχαμε κινηθεί γρηγορότερα, και γενικά η δική μας φιλοσοφία είναι ότι τις μεταρρυθμίσεις τις κάνουμε για εμάς, όχι για αυτούς».

Δημοσιογράφος: «Υπουργέ, πέρυσι είχε ειπωθεί ότι, αν πιάσουμε τον στόχο στη νοσοκομειακή δαπάνη, δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο των 25 ευρώ που αφορά τη νοσηλεία. Τώρα όμως αυτό μπαίνει στο τραπέζι».

Υπουργός Υγείας: «Το μέτρο των 25 ευρώ που ετέθη ακροθιγώς σήμερα, ούτως ή άλλως είναι να εφαρμοστεί από την 1/1/2014 και έχουμε πολύ δρόμο μέχρι εκεί, ενώ το εξετάζουμε σε συνολική μας πρόταση για τους ανασφάλιστους. Εάν το διατηρήσουμε, γιατί μπορούμε επαναδιαπραγματευθούμε, θα το διατηρήσουμε μόνο με τέτοιους όρους, ώστε τα χρήματα να πηγαίνουν για τους ανασφάλιστους».

Δημοσιογράφος: «Σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ η σκέψη η δική σας ή τέλος πάντων το σχέδιο να είναι μόνο αγοραστής υπηρεσιών, πώς το υποδέχθηκαν;»

Υπουργός Υγείας: «Δεν μιλήσαμε ειδικά για αυτό, μιλήσαμε για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δημοσίου χαρακτήρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό θα γίνει οπωσδήποτε. Το αν θα είναι με μετατροπή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή ή αν θα είναι με κάποιο άλλο τρόπο, αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μετά από διάλογο. Πάντως, και εκείνοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτός ο ενιαίος φορέας».

Δημοσιογράφος: «Η δική τους θέση είναι να είναι αγοραστής ή και πάροχος;»

Υπουργός Υγείας: «Γενικά, η θέση των Ευρωπαίων είναι ότι πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υπάρχει ταυτόχρονα αγοραστής και πάροχος. Είναι μια πάγια θέση, αλλά θα το δούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: