ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πέτρος Νομικός, ο επιχειρηματίας που διέγραψε 2 εκατ. ευρώ από το δημόσιο χρέος

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αποδέχεται τη δωρεά των ελληνικών ομολόγων που απέκτησε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Greece Debt Free» και προχώρησε στην ακύρωσή τους, διαγράφοντάς τα, επί της ουσίας, από το σύνολο του δημοσίου χρέους. Πρόκειται για τη διαγραφή δημοσίου χρέους συνολικής ονομαστικής αξίας 2 εκατ. ευρώ. 

Η στιγμή αυτή για τους ανθρώπους της Greece Dept Free ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι προσπάθειες και η επιμονή ενός χρόνου απέδωσαν καρπούς. Χρειάστηκε η ιδέα, η αγάπη για τη χώρα και η θέληση για βοήθεια εν καιρώ κρίσης από έναν Έλληνα του εξωτερικού για να «ακουστεί» το αυτονόητο, Ελλάδα χωρίς χρέος.  Ο εφοπλιστής Πέτρος Νομικός ίδρυσε τον Ιούλιο την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Greece Debt Free», η οποία στόχο έχει την σταδιακή διαγραφή του ελληνικού χρέους, αγοράζοντας μέσω δωρεών ελληνικά ομόλογα στη διεθνή αγορά και εν συνεχεία ακυρώνοντας μέρους του χρέους.

H Greece Dept Free στηρίζεται στην «διαγραφή» χρέους μέσω  της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, ενώ δέχεται δωρεές με στόχο την αγορά ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που χρωστά η ελληνική κυβέρνηση.

Η GDF, στη συνέχεια, βοηθά  να μειωθεί το χρέος ακυρώνοντας αυτά τα ομόλογα. Η τρόικα έχει απαγορέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα, σε τρίτους όμως όχι.  Έτσι, αν κάποιος τρίτος, όπως η GDF θέλει να κάνει κάτι για την μείωση του χρέους μπορεί να βγει στις διεθνείς αγορές και να αγοράσει.

Μέχρι στιγμής χάρη στη GDF  έχουν αγοραστεί ομόλογα αξίας πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Αν όμως όλοι αρχίσουν να αγοράζουν μαζικά στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα πιθανόν η τιμή τους να αυξηθεί, για αυτό η αγορά πρέπει να γίνεται σταδιακά.  Η απλή αυτή ιδέα είναι μάλλον σωτήρια για αυτό και όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες – ανάμεσα τους πολλοί έλληνες- ανά τον κόσμο συμμετέχουν στην GDF.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην περίπτωση της εν λόγω οργάνωσης είναι ότι προωθεί ταυτόχρονα με τη δράση της ελληνικά προϊόντα. Εκτός από απευθείας δωρεές, επιχειρήσεις με ελληνικά προϊόντα μπορούν να συμμετέχουν στη GDF φέροντας το ειδικό σήμα με την ελληνική σημαία, όπου αναγράφεται το λογότυπο «Ελλάδα χωρίς χρέος» και με κάθε αγορά ενός τέτοιου προϊόντος, η επιχείρηση δίνει το 50% των εσόδων της στην  εξαγορά ελληνικού χρέους, όπως η ελληνική μπύρα VOLCAN.

Η οργάνωση «Greece Debt  Free» στοχεύει στην «πατριωτική κατανάλωση προϊόντων» πρώτα και έπειτα στην εξαγορά ελληνικού χρέους έχει εξηγήσει  ο κ. Νομικός, ενώ για να πείσει και τους πιο καχύποπτους υπενθυμίζει ότι η GDF έχει έδρα τις ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρχει καμία κρατική και πολιτική παρέμβαση στην λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού και όλες οι λειτουργίες του είναι διαφανείς και αναρτημένες στο www.greecedebtfree.org
Ο «περήφανος Έλληνας» Πέτρος Νομικός

Νέος, επιχειρηματίας στο Λονδίνο, ευγενής, μετρημένος, χαμηλών τόνων, με τα σπαστά του ελληνικά πάντα λέει, «Είμαι περήφανος να λέω ότι είμαι  Έλληνας».  Ο Πέτρος Νομικός, εφοπλιστής ιδιαίτερα γνωστός στο εξωτερικό για τις επιτυχημένες δραστηριότητες του και αγαπητός στον τόπο καταγωγής του την Σαντορίνη, άρχισε να γίνεται γνωστός στην Ελλάδα χάρη στην μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ίδρυσε,  «Greece Debt Free».

Έχει εργαστεί στην Ελλάδα από το 2004 έως το 2006. Τώρα εργάζεται στο Λονδίνο και  στις ΗΠΑ, είναι εφοπλιστής. Η  οικογένεια του πατέρα του είναι από τη Σαντορίνη και η σχέση της οικογένειας με το νησί είναι μεγάλη. Ο παππούς του γεννήθηκε στην Σαντορίνη, ο ίδιος και ο πατέρας του υποστήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της Σαντορίνης από το 1946 μέχρι σήμερα. Ο παππούς του βοήθησε στην ανοικοδόμηση του νησιού μετά το σεισμό του 1956, που έδωσε χρήματα για να βοηθήσει την κατασκευή δρόμων, σχολείων, κλινικών κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων.

Ο πατέρας του έχει χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Θήρας καθώς και ακαδημαϊκές μελέτες σχετικά με την αρχαιολογία και τη γεωλογία του νησιού. Στη Σαντορίνη μαζί με τη σύζυγό του ο Πέτρος Νομικός δημιούργησαν ένα μουσείο και χώρο τεχνών που ονομάζεται Santozeum όπου παρασκευάζεται η ελληνική μπύρα Volkan.

Η GDF αντιπροσωπεύει την επιθυμία του να βοηθήσει τη χώρα του κατά τη διάρκεια αυτών των σκληρών χρόνων και η ιδέα για την σύσταση και το σκοπό της GDF προέκυψε τον χειμώνα του 2011 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Σαντορίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: