ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Φτερά έκαναν 300.000 από τα ταμεία του ΛΑ.Ο.Σ.

karatzaferis_thessaloniki_600_375_-1520156875Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί τι απέγιναν σχεδόν 300.000 ευρώ που έλαβε ο ΛΑΟΣ μέσω κρατικής επιχορήγησης για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς το 2008, σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των «ΝΕΩΝ».
Από την έρευνα της εφημερίδας, έπειτα από την αποκάλυψη πριν από λίγες μέρες ότι τα οικονομικά του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης» που πρόσκειται στην παράταξη ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, προκύπτει ότι ως λειτουργικά έξοδα είχαν υπολογιστεί για την περίοδο Μαΐου 2008-Απριλίου 2009 102.000 ευρώ, ενώ η επιμορφωτική ενίσχυση για ολόκληρο το 2008 ανήλθε σε 396.000 ευρώ. Άλλ 434.500 ευρώ πήρε το κόμμα για επιμορφωτικούς σκοπούς το 2009.
 Το θέμα έθεσε στη Βουλή με ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων πριν από δύο μήνες στηριζόμενη σε επιστολή παραίτησης του πρώην προέδρου του Ινστιτούτου «Ίων Δραγούμης», Δημήτρη Σαρατσιώτη, ενώ η απάντηση ότι η υπόθεση ελέγχεται από το ΣΔΟΕ γνωστοποιήθηκε από το υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη την Τρίτη.
Ο κ. Σαρατσιώτης, ο οποίος έχει διατελέσει και γενικός διευθυντής του ΛΑΟΣ, αναφέρει ότι όσον αφορά την οικονομική διαχείριση των κρατικών κονδυλίων για έρευνα και επιμόρφωση υπήρχε μεγάλη αδιαφάνεια. «Δε μου έδιναν λογαριασμό σχετικά με τις δαπάνες, δεν είχαμε ιδέα τι γίνεται. Τα βιβλία ευρίσκοντο σε άλλα γραφεία» είπε. Χαρακτήρισε «συστηματική τακτική» τη μιη διοχέτευση προς το ίδρυμα των κρατικών ενισχύσεων για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς που λάμβανε ο ΛΑΟΣ - μια υπόθεση για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ, όπως αποκαλύφθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών πριν από λίγες μέρες. «Για να πάρει ένα κόμμα επιχορήγηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς πρέπει να έχει κάποιο ίδρυμα ή ινστιτούτο. Ο ΛΑΟΣ είχε το Ινστιτούτο Ίων Δραγούμης και έπαιρνε», ανέφερε ο κ. Σαρατσιώτης.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από το 2007, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Ινστιτούτου που πρόσκειται στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, έως και σήμερα έχει δοθεί στο κόμμα επιμορφωτική και μόνο επιχορήγηση πάνω από 2 εκατ. ευρώ, χωρίς να προσμετράται στο ποσό αυτό η τακτική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρατσιώτη, δεν υπήρξε παράδοση-παραλαβή των οικονομικών στοιχείων του Ινστιτούτου ούτε όταν ανέλαβε τη θέση του προέδρου τον Σεπτέμβριο του 2012, ούτε όταν παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. «Δεν μου παρέδωσαν τίποτα. Εγώ δεν είχα δει στοιχεία για τη χρήση του έτους που ήμουν πρόεδρος. Έναν προϋπολογισμό έστω... Έκλεισε το έτος, τι κάναμε, από που υπήρξαν χορηγίες... Τίποτα. Αν για παράδειγμα κάποιος πήγαινε να κάνει μια ομιλία και έκοβαν απόδειξη στο «Ίων Δραγούμης»; Δε θα το ξέραμε. Γι' αυτό λέω δεν υπήρχε διαφάνεια στις πράξεις. Ήμασταν σε μια κατάσταση νεφελώδη. Το τι γινόταν στο βάθος δεν μπορούσα να το ξέρω. Τι τιμολόγια έχουν κοπεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου, και εκεί ήταν που φοβήθηκα και τα παράτησα. Δεν είχα καμία διάθεση να εμπλακώ σε θέματα κάπως σκοτεινών κινήσεων», επεσήμανε.
Η χρονιά που ο ΛΑΟΣ έλαβε τα μεγαλύτερα ποσά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών για την κρατική ενίσχυση των κομμάτων, ήταν το 2009: περίπου 434.500 ευρώ για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς εισέρρευσαν τότε στα ταμεία του. Άλλες δύο χρονιές, το 2008 και το 2011, για τους ίδιους σκοπούς, τα κονδύλια που έλαβε πλησίασαν τα 400.000 ευρώ ανά έτος, ενώ η μικρότερη επιχορήγηση από το 2007 και μετά είναι φέτος, που θα του δοθούν 41.000. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: