ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Τεχνολογία ψηφιακής αποθήκευσης για 1 εκατ. χρόνια

Οι συμβατοί φορητοί δίσκοι θα έχουν χωρητικότητα μέχρι 360 ΤΒ.
Μια επαναστατική τεχνολογία ψηφιακής αποθήκευσης ανέπτυξαν επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, χάρις στην οποία τα αποθηκευμένα δεδομένα θα μπορούν να «διαβαστούν» για ένα εκατομμύριο χρόνια!Η διάρκεια «ζωής» των αρχείων είναι μάλιστα ένα μόνο από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας, αφού επίσης υπόσχεται πως οι φορητοί σκληροί δίσκοι που θα βασίζονται σε αυτήν θα αντέχουν σε θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμούς Κελσίου, έχοντας χωρητικότητα μέχρι 360 ΤΒ. Σε έναν τέτοιο σκληρό δίσκο, ειδικό λέιζερ (femtosecond laser) θα εκτοξεύει παλμούς σε ένα υλικό που μοιάζει γυαλί, εγγράφοντας τα δεδομένα μέσω των σταθερών νανοδομών που θα δημιουργούνται με αυτό τον τρόπο.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν με επιτυχία το ψηφιακό αντίγραφο ενός κειμένου – «το πρώτο ψηφιακό ντοκουμέντο που πιθανότατα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Πλέον, αναζητούν συνεργάτες για να αξιοποιήσουν εμπορικά την καινοτομία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: