ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Γερμανικό «βέτο» για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν

Γερμανικό «βέτο» για την ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη συνθήκη ΣένγκενO υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε ότι θα θέσει βέτο στην προσπάθεια ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν.Η γερμανική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εμποδίσει την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε στο περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, ότι «αν επιμείνουν Ρουμανία και Βουλγαρία σε μία ψηφοφορία, θα αποτύχει η πρωτοβουλία τους εξαιτίας του γερμανικού βέτο».Την επόμενη Πέμπτη θα μπορούσε να προκύψει μετά από πολλές αναβολές μία τέτοια ψηφοφορία στο πλαίσιο της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Η συνθήκη Σένγκεν επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μεταξύ των χωρών, οι οποίες την έχουν κυρώσει και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών φοβάται τη διαφθορά των κρατικών μηχανισμών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. «Όποιος αποκτήσει μέσω χρηματισμού τη βίζα, θα μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι τη Γερμανία χωρίς άλλους ελέγχους», επισημαίνει ο Φρίντριχ και συμπληρώνει: «Επίσης η σκέψη να επιτραπεί η επιμέρους ελεύθερη μετακίνηση -δηλαδή η είσοδος από αέρα ή από θάλασσα- έχει φύγει από το τραπέζι. Η επέκταση του χώρου Σένγκεν γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες μας, μόνον όταν εξασφαλίζονται οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις. Αυτό δεν ισχύει προς το παρόν», εκτιμά ο πολιτικός του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος.
Ο Φρίντριχ προτίθεται επίσης να λάβει πρόσθετα μέτρα εναντίον μίας μαζικής μετακίνησης φτωχών πληθυσμών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη Γερμανία. Στο στόχαστρο του γερμανού υπουργού Εσωτερικών βρίσκονται όσοι εκμεταλλεύονται το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, για να ταξιδέψουν στη Γερμανία και να γίνουν αποδέκτες κοινωνικών παροχών και επιδομάτων.
Ως παράδειγμα τέτοιων μέτρων αναφέρει ο Φρίντριχ την απαγόρευση εκ νέου έκδοσης βίζας σε άτομα, που έχουν σταλθεί ήδη μία φορά πίσω στη χώρα τους. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid δείχνει, ότι τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι υπέρ του περιορισμού της μετανάστευσης από χώρες της ΕΕ, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι αθίγγανοι Σίντι και Ρόμα.

Ο γερμανός ερευνητής σε μεταναστευτικά ζητήματα, Κλάους Μπάντε, άσκησε κριτική στις αιτιάσεις του υπουργού. Επεσήμανε μάλιστα ότι περίπου το 80% των Βούλγαρων και των Ρουμάνων, που μετανάστευσαν μεταξύ 2007 και 2010 στη Γερμανία, εργάζονται και πληρώνουν κανονικά ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: