ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Η γυμναστική προστατεύει και τον εγκέφαλο
Όπως αναφέρει μια έρευνα η συστηματική γυμναστική μπορεί επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης που σχετίζονται με την άνοια και να σταματήσει την συρρίκνωση του εγκεφάλου.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου η προστατευτική δράση της είναι μεγαλύτερη από εκείνη της νοητικής εξάσκησης με σταυρόλεξα, παζλ, παιχνίδια με χαρτιά και παιχνίδια στον υπολογιστή.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 638 εθελοντές από τη Σκωτία, οι οποίοι έχουν γεννηθεί το 1936 και συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μία μακροχρόνια μελέτη για τη γήρανση.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια όταν έγιναν 70 ετών και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου τρία χρόνια αργότερα.

Μεταξύ άλλων, απάντησαν λεπτομερώς για τη φυσική δραστηριότητά τους και αν περιορίζεται στις απλές δουλειές του σπιτιού ή φτάνει σε σημείο να προπονούνται σκληρά στο γυμναστήριο ή να συμμετέχουν αρκετές φορές την εβδομάδα σε ανταγωνιστικά σπορ.

Απάντησαν επίσης λεπτομερώς για την ενασχόλησή τους με κοινωνικές και νοητικώς απαιτητικές δραστηριότητες.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε στην επιθεώρηση "Neurology" και σύμφωνα με αυτή, όσοι είχαν δηλώσει στα 70 τους ότι γυμνάζονται πολύ, παρουσίαζαν λιγότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου τρία χρόνια αργότερα.

Είχαν επίσης περισσότερη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν πεθάνει πολύ λιγότερα εγκεφαλικά κύτταρα.

Επιπλέον, η λευκή ουσία του εγκεφάλου τους φάνηκε να έχει υποστεί στο μεσοδιάστημα λιγότερες βλάβες.

Οι ειδικοί γνωρίζουν καλά ότι ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται καθώς γερνάμε και πως αυτή η συρρίκνωση σχετίζεται με εκφύλιση της μνήμης και της σκέψης.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η σωματική άσκηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο άνοιας και να επιβραδύνει την έναρξή της με πιθανή εξήγηση σύμφωνα με τους επιστήμονες, πως αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, τροφοδοτώντας τον με άφθονο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.


Πηγη: radar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: