ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Αμερικανικά ΜΜΕ για Κύπρο: Τι γκάφα! Τι κενό στρατηγικής!

anastasiadis_merkel_550165379Με κύρια άρθρα, αναλύσεις και ανταποκρίσεις, τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνουν μεγάλη προβολή στις εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο και τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, επισημαίνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ακόμη και σενάρια για ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της και να επανορθώσει γρήγορα τη ζημιά, ζητώντας από την Κύπρο την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις που ξεπερνούν το εγγυημένο επίπεδο των τραπεζών και στους κατόχους τραπεζικών ομολόγων.
 
Επίσης, καταγράφονται οι αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κύπρο» και ότι «είναι σημαντικό να εργασθούν από κοινού η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη για την επίλυση της κατάστασης, με τρόπο υπεύθυνο και δίκαιο που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Όπως τονίζουν αναλυτές, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών φανερώνει την ανησυχία για την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει η απόφαση για την Κύπρο στην Ευρωζώνη, αλλά και πέραν αυτής.

Λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωζώνης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια απόφαση, που έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΕ, πλήττει την εμπιστοσύνη για την ικανότητά τους στη διαχείριση κρίσεων. Πρόκειται για μια γκάφα μέσα σε ένα κενό στρατηγικής».

Σύμφωνα, σχεδόν, με όλες τις απόψεις που διατυπώνονται, η διόρθωση που προτείνεται για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων, κυρίως ρωσικών, από την Κύπρο, αλλά και σε συρρίκνωση της οικονομίας της, ενώ παραμένουν απρόβλεπτες οι εξελίξεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Αρκετά δημοσιεύματα επικρίνουν τους Ευρωπαίους για την απόφασή τους, αλλά και την κυπριακή ηγεσία για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της στο τραπεζικό σύστημα του νησιού, εκτιμώντας ότι το κούρεμα των καταθέσεων των μικροκαταθετών είναι η χειρότερη μέχρι τώρα απόφαση στην Ευρωζώνη.

Με κύριο άρθρο της, η εφημερίδα New York Times τάσσεται υπέρ της αλλαγής της δανειακής συμφωνίας της ΕΕ για την Κύπρο, που προβλέπει «κούρεμα» όλων των τραπεζικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει, ότι η εν λόγω συμφωνία για την επιβολή «κουρέματος» θα τιμωρήσει άδικα τους καταθέτες και θα προκαλέσει μακροχρόνια ζημιά, σε επίπεδο εμπιστοσύνης, σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Μεταξύ άλλων, στο κύριο άρθρο επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε επιβολή φόρου σε λογαριασμούς μικρότερους των 100.000 ευρώ θέτει ένα τρομακτικό προηγούμενο, καθώς οι καταθέτες σε δοκιμαζόμενες οικονομίες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν, πλέον, κάθε λόγο να ανησυχούν ότι οι αποταμιεύσεις τους κάποια στιγμή ίσως πάψουν να χαίρουν τραπεζικής προστασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: