ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Προς κούρεμα περί το 20% στην Κύπρου και 4% στις άλλες τράπεζες, η συμφωνίαΡευστή παραμένει η κατάσταση για την κατάληξη των πολύωρων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, με το ΔΝΤ να φέρεται να επιμένει σε μια ριζική λύση για την Τράπεζα Κύπρου.
Ρευστή παραμένει η κατάσταση για την κατάληξη των σημερινών πολύωρων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα, με το ΔΝΤ να φέρεται να επιμένει σε μια ριζική λύση για την Τράπεζας Κύπρου, ανάλογη με αυτή της Λαϊκής. Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί υψηλό κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου (18 - 22%) και η επιβολή χαμηλής εισφοράς στους λογαριασμούς των υπόλοιπων τραπεζών (4%) για να καλυφθεί το κενό στα Ταμεία Πρόνοιας. Παράλληλα το ΔΝΤ μπορεί να διαφωνεί, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι αν τα άλλα μέλη της Τρόικα συμφωνούν με το παραπάνω πλαίσιο, τότε δεν θα επιμείνει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο με στόχο την ενημέρωση τους επί των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη κλιμάκιο της Τρόικας, όπου παρακάθεται σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη, από κυπριακής πλευράς, παρακάθονται ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.
Με βάση μήνυμα που έστειλε ο Ολλανδός Πρόεδρος του Eurogroup αύριο στις 7μμ (6μμ ωρα κεντρικής ευρώπης) θα διαξαχθεί το Eurogroup για την Κύπρο.
Ένα ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν, είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες.
Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το ΥΠΟΙΚ όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον Υπουργό, Μιχάλη Σαρρή ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.
Ο γενικός εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης εξερχόμενος επίσης του ΥΠΟΙΚ είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει κι από το Γιούρογκρουπ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν αν θα καταλήξουν σήμερα.
Στο ΥΠΟΙΚ είχε μεταβεί νωρίτερα και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος παρακάθισε σε σύσκεψη κι αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.
Στην Κεντρική Τράπεζα όπου συσκέπτονται βρίσκονται οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν έχουν συνάντηση με τον Διοικητή, Πανίκο Δημητριάδη, αλλά παρακάθονται σε σύσκεψη μεταξύ τους, επεξεργαζόμενοι προφανώς τα νεότερα στοιχεία.
Προς το παρόν, δεν φαίνεται να επίκειται συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, σύμφωνα επίσης με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Υπουργική Επιτροπή που είχε παρακαθίσει σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση του Υπουργού, Μιχάλη Σαρρή με την αντιπροσωπεία της Τρόικας, έχει μεταβεί στο Προεδρικό και ενημερώνει για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από Καθημερινή της Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: