ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Τελειώνουν τα αποθέματα νερού στην Ιορδανία

Οι Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία «ωθούν στα όριά τους» τα λιγοστά αποθέματα νερού του χασεμιτικού βασιλείου, επισήμαναν χθες δύο βρετανικές οργανώσεις αρωγής, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συνδράμει τις αρχές της χώρας.

«Η κρίση των Σύρων προσφύγων επιδεινώνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της Ιορδανίας: αυτό του νερού. Πρέπει να βρεθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η έλλειψή» του, αναφέρουν η οργάνωση Oxfam και ο βρετανικός Ερυθρός Σταυρός σε κοινή τους ανακοίνωση.
«Είναι κατεπείγον να γίνουν προσπάθειες μικρής κλίμακας για να εξοικονομείται νερό», αλλά αυτές δεν θα αρκέσουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που θα καταστεί ακόμα πιο σημαντικό μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής.

Η ιορδανική κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγάλης κλίμακας βοήθεια από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο ζήτημα, επισημαίνουν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους.

Η Ιορδανία, που βιώνει χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας, είναι μια από τις δέκα πιο ξηρές χώρες στον κόσμο, καθώς η επικράτειά της καλύπτεται κατά 92% από έρημο.

Το γεγονός ότι επί χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου έχουν προκαλέσει έλλειψη 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού κατ' έτος και οι αρχές εκτιμούν ότι αυτό το «έλλειμμα» θα μπορούσε να φθάσει το 1,6 δισ. κυβικά μέτρα κατ' έτος ως το 2015.

Εξάλλου «το σύστημα ύδρευσης της Ιορδανίας, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρή πίεση, οδεύει προς το να φθάσει στα όρια του, λόγω της μαζικής έλευσης των προσφύγων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη σύγκρουση στη Συρία», προειδοποιούν οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωση.

Το χασεμιτικό βασίλειο φιλοξενεί σήμερα πάνω από 450.000 πρόσφυγες από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 120.000 στο στρατόπεδο Zαατάρι (βόρεια), όπου παραδίδονται καθημερινά πάνω από 3.500 κυβικά μέτρα νερού για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: