ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Οι πιο φιλόξενες και αφιλόξενες χώρες του κόσμου


Και η πιο αφιλόξενη χώρα στον κόσμο για τους τουρίστες είναι η... (1)Η έκθεση Travel and Tourism Competitiveness Report 2013, κατατάσσει τις χώρες με βάση το πόσο ανταγωνιστικές είναι στη βιομηχανία του ταξιδιού και του τουρισμού. Μεταξύ των κριτηρίων είναι και η φιλοξενία που επιδεικνύουν απέναντι στους ξένους επισκέπτες τους. Δείτε τα στοιχεία της έκθεσης.

Σίγουρα θα έχετε ταξιδέψει σε χώρες που τελικά δε θα έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες σας. Ή τουλάχιστον σας έκαναν να νιώθετε «κάπως» κατά την παραμονή σας εκεί.
Μια πρόσφατη έκθεση από το World Economic Forum, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το πόσο ανταγωνιστικές είναι στο θέμα του τουρισμού, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων και το πόσο φιλόξενες είναι για τους ταξιδιώτες.
To Travel and Tourism Competitiveness Report 2013, περιλαμβάνει 140 χώρες και τη βαθμολογία τους, ανάλογα με την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα που παρουσιάζουν στη βιομηχανία του ταξιδιού και του τουρισμού.
  • Φιλοξενία
Ανάμεσα στα στοιχεία που εξέτασε η μελέτη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, είναι το πόσο ευπρόσδεκτοι νιώθουν οι τουρίστες σε κάθε χώρα και πόσο φιλόξενοι τους φαίνονται οι κάτοικοί της.
Θέλετε να μάθετε ποια χώρα ανακηρύχθηκε ως πιο αφιλόξενη; Η Βολιβία! Αυτή η χώρα της νότιας Αμερικής, βαθμολογήθηκε με μόλις 4,1 στα 7. Η Βενεζουέλα και η Ρωσική Ομοσπονδία ακολουθούν στις αμέσως χαμηλότερες θέσεις.
Είναι ενδιαφέρον, ότι παρά τον σημαντικό τουρισμό τους, η Νότια Κορέα και η Κίνα, μαζί με ακόμη τέσσερις χώρες, ανήκουν στην δεκάδα των λιγότερο φιλόξενων χωρών.
Στο άλλο –θετικό- άκρο της λίστας, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία κατατάσσονται στις πιο φιλόξενες χώρες του κόσμου για τους τουρίστες, ενώ η Ελλάδα στην 37η θέση, με βαθμολογία 6,5.

  • Πλεονεκτήματα και αδυναμίες
Το θέμα της φιλοξενίας ήταν μία μόνο πτυχή της έκθεσης, η οποία ανέλυσε την ανταγωνιστικότητα κάθε χώρας στο θέμα των ταξιδιών και του τουρισμού. Η ανταγωνιστικότητα μετρήθηκε «με βάση το βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται οι παράγοντες και οι πολιτικές που καθιστούν ελκυστική την ανάπτυξη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού».
Συνολικά στην έκθεση, η Ευρώπη αποτελεί την κορυφαία περιοχή, με τις πρώτες πέντε θέσεις να καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία αποτελούν την πρώτη τριάδα με αυτή τη σειρά. Η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα στη λίστα, από τότε που διεξάγεται η μελέτη, εδώ και πέντε χρόνια.
Οι εξαιρετικές τουριστικές υποδομές και εγκαταστάσεις, η καταλληλότητα για business ταξίδια, η βιώσιμη ανάπτυξη των φυσικών πόρων και οι πλούσιοι πολιτιστικοί πόροι, ήταν ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες που την έφεραν στην υψηλότερη θέση στην κατάταξη.
Αντίθετα, η έλλειψη ασφάλειας, η ανεπαρκής ανάπτυξη των υποδομών και ανησυχίες σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη, είναι μεταξύ των παραγόντων που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των χωρών.
Η Αϊτή σημείωσε το χαμηλότερο νούμερο στο δείκτη για το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες (6η θέση) βρίσκονται στην πρώτη θέση στην αμερικανική Ήπειρο, η Σιγκαπούρη στη 10η θέση, η Αυστραλία στην 11η και η Νέα Ζηλανδία στη 12η. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την 28η θέση, με την υψηλότερη βαθμολογία στη Μέση Ανατολή. Στη γενική βαθμολογία, η Ελλάδα κατατάσσεται 32η, με συνολική βαθμολογία 4,8/7.

Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού και ιδιαίτερα για τη σημασία τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μια σχετικά στάσιμη παγκόσμια οικονομία. Η συγκεκριμένη βιομηχανία αντιπροσωπεύει σήμερα, 1 στις 11 θέσεις εργασίας στον κόσμο.
Η έκθεση χρησιμοποίησε στοιχεία από την έρευνα World Economic Forum’s Executive Opinion Survey και άλλα από ιδιωτικές πηγές και εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, όπως οι ICAO, IATA, UNWTO, η Παγκόσμια Τράπεζα/International Finance Corporation και οι IUCN, WHO και UNESCO.
Η κατάταξη των χωρών όσον αφορά στη «στάση του πληθυσμού προς τους ξένους επισκέπτες» (1 = πολύ αφιλόξενη 7 = πολύ φιλόξενη)
  • Οι πιο φιλόξενες χώρες προς τους ξένους επισκέπτες
1. Ισλανδία 6,8
2. Νέα Ζηλανδία 6,8
3. Μαρόκο 6,7
4. ΠΓΔΜ 6,7
5. Αυστρία 6,7
6. Σενεγάλη 6,7
7. Πορτογαλία 6,6
8. Βοσνία και Ερζεγοβίνη 6,6
9. Ιρλανδία 6,6
10. Μπουρκίνα Φάσο 6,6
  • Οι πιο αφιλόξενες χώρες προς τους ξένους επισκέπτες
1. Βολιβία 4,1
2. Βενεζουέλα 4,5
3. Ρωσική Ομοσπονδία 5,0
4. Κουβέιτ 5,2
5. Λετονία 5,2
6. Ιράν 5,2
7. Πακιστάν 5,3
8. Δημοκρατία της Σλοβακίας 5,5
9. Βουλγαρία 5,5
10. Μογγολία 5,5
Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: