ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Η Ισλανδία προσάγει τους τραπεζίτες της


Η ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος 15 ιθυνόντων των τέως δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της Kaupthing και της Landsbanki, για απάτες με τις οποίες συγκάλυπταν την κακή οικονομική τους κατάσταση πριν πτωχεύσουν, στα τέλη του 2008. Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις 24 Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing. Ο ίδιος προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει "περίπου ένα χρόνο".
Το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Σίγκουρντσον επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της Kaupthing με δάνειο από την ίδια τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων (3,6 εκατ. ευρώ στη σημερινή ισοτιμία) ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της στο ισλανδικό χρηματιστήριο. Ο ίδιος ο Σίγκουρντσον κέρδισε 325 εκατ. κορόνες χάρη σε αυτή την συναλλαγή, που έγινε δύο μήνες πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Παράλληλα θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που είχαν επίσης επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης.
Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μία ακόμα, τη Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008.
Πηγή:ΑΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: