ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 31 Μαρτίου 2013

Η Τράπεζα Κύπρου και τα «δωράκια» στο Νίκο ΑναστασιάδηΤου Βαγγέλη Τριάντη
Οι αποκαλύψεις του HOT DOC αναφορικά με τις περίεργες επιχειρηματικές δραστηριότητες του υποψήφιου για την κυπριακή Δημοκρατία, Νίκου Αναστασιάδη έχουν προκαλέσει σάλο στο νησί. Ήδη για το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε έρευνα και την υπόθεση ανέλαβε ειδικός ανακριτής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ).
Ωστόσο, οι περίεργες συναλλαγές του κ. Αναστασιάδη δε σταματούν εδώ. Όπως αποκαλύπτει το HOT DOC στο τεύχος που κυκλοφορεί ο πρόεδρος της ΔΗΣΥ εμφανίζεται ως αποδέκτης χορηγιών το έτος 2008 από την Τράπεζα Κύπρου, οι οποίες ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Οι χορηγίες αφορούν τόσο τον ίδιο και τον κ. Αναστασιάδη όσο και το δικηγορικό του γραφείο. Στοιχεία της Τράπεζας τα οποία δημοσιεύει το HOT DOC με την αναφορά «sponsorships & professionals» τα επιβεβαιώνουν.
Τα ποσά κυμαίνονται από 10.000 έως 35.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση και χορηγούνταν για την κάλυψη διαφόρων εξόδων, όπως συμπόσια, συνέδρια, διασκέψεις, σεμινάρια, ακόμη και γεύματα.
Αναλυτικότερα, στις 22/02/2008 η Τράπεζα χορήγησε στο όνομα «Anastas N.» ποσό ύψους 12.000 ευρώ. Ένα μήνα μετά στις 06/03/2008 η ίδια Τράπεζα έδωσε 16.000 ευρώ στο δικηγορικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη, ενώ οι χορηγίες συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των ποσών αναφέρεται και καταχώρηση στο όνομα Αnastasiadis με την ένδειξη «dinner», ύψους 4.283,60 ευρώ.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις δημιουργούν μείζων ηθικό αλλά και πολιτικό θέμα. Η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί μια ιδιωτική τράπεζα που εμφανίζεται να χορηγεί «δωράκια» πολλών χιλιάδων ευρώ σε έναν υποψήφιο αρχηγού κράτους. Σε μια περίοδο κρίσιμη για την Κύπρο, καθώς με βάσει τη διεθνή εμπειρία και τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο με την έλευση του ΔΝΤ, ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα αφορούν το τραπεζικό σύστημα.
Συναλλαγές τέτοιου είδους δημιουργούν μια κατάσταση εξάρτησης, αν όχι «ομηρίας» ενός πολιτικού προσώπου με θεσμικό ρόλο, που γεννούν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το αδιάβλητο και το αμερόληπτο μελλοντικών αποφάσεων.
Η Τράπεζα Κύπρου το επιβεβαιώνει
Τα δωράκια-χορηγίες της Τράπεζας Κύπρου επιβεβαιώνει και η ίδια η Τράπεζα. Το HOT DOC επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αναστασιάδη, οι συνεργάτες του οποίου απέστειλαν τα ερωτήματα προς την Τράπεζα Κύπρου. Τα όσα αναφέρει η απαντητική επιστολή της Τράπεζας αποτελούν κόλαφο για τον υποψήφιο πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τράπεζα χαρακτηρίζει τις χορηγίες ως «συνήθη διεθνή επιχειρηματική πρακτική». Πιο απλά, μια ιδιωτική τράπεζα παραδέχεται επίσημα ότι ένας υποψήφιος πρόεδρος για την αρχηγία ενός κράτους λαμβάνει χορηγίες χιλιάδων ευρώ. Σαν να πρόκειται για κάτι απολύτως το φυσιολογικό.
Την ίδια ώρα που στην Ισπανία η καρέκλα του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι τρίζει, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για κρυφές δωρεές προς το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP).
Να σημειωθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει εξηγήσει, εάν ελάμβανε χορηγίες και από άλλες τράπεζες, καθώς επίσης και το ύψος των ποσών που έλαβε συνολικά. Οι χορηγίες μπορεί να είναι καθόλα νόμιμες, αλλά δεν αυτό δε σημαίνει ότι είναι και ηθικές, για ένα πολιτικό πρόσωπο.
Δείτε το έγγραφο της Τράπεζας Κύπρου που επιβεβαιώνει τις χορηγίες προς τον κ. Αναστασιάδη
Τα στοιχεία της Τράπεζας μς τις χορηγίες προς τον κ. Αναστασιάδη και το γραφείο του

Δεν υπάρχουν σχόλια: