ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Oι προτάσεις του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο για τον Φαληρικό Όρμο

Falirikos_ormos
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εκσκαφή για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φάληρο, το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στόχος είναι η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει την άνοιξη του 2012 και να ολοκληρωθεί το 2015, οπότε και θα παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο.
Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει αναλάβει να καλύψει το συνολικό κόστος της κατασκευής και του εξοπλισμού για το Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο υπολογίζεται στα 566 εκατομμύρια ευρώ. Το ΚΠΙΣΝ έχει σχεδιαστεί από τον διακεκριμένο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο.
O κ. Πιάνο προτείνει να κατασκευαστεί στην περιοχή του Φαληρικού όρμου  ένα πολυτελέστατο και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξενοδοχείο-σύμβολο για την πόλη, ώστε να υπάρχει και κάποιο εισόδημα για το Δημόσιο από την ανάπλαση.
Τι λέει ο Ρέντζο Πιάνο για τα σχέδια του
piano0508
Η παρουσίαση των σχεδίων του διακεκριμένου Ιταλού αρχιτέκτονα έγινε προ ολίγων μηνών σε ειδική εκδήλωση.
Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της πρότασης όπως την περιέγραψε ο  Ρέντζο Πιάνο:
Η αρχιτεκτονική πρόταση του Πιάνο συνδέει τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον χώρου πρασίνου με σκοπό να δημιουργήσει ένα δημόσιο τόπο συνάντησης. «Μεταξύ Λυρικής Σκηνής και Βιβλιοθήκης θα δημιουργηθεί η Αγορά. Είναι το μέρος συνάντησης των ανθρώπων. Είναι η έκφραση δημοκρατικής συνύπαρξης καθώς σε έναν ανοιχτό χώρο εξαφανίζονται κάθε είδους διαφορές», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.
Ο νέος τόπος θα έχει το όνομα «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και θα βρίσκεται στην περιοχή του πρώην Ιπποδρόμου στα σύνορα με την Καλλιθέα. «Το όνομα της περιοχής μιλάει για όμορφη (καλή) θέα. Όμως σήμερα οι χτισμένοι όγκοι και η πυκνή δόμηση φαίνεται να έκλεψαν από την Καλλιθέα αυτό το προνόμιο. Η ιδέα μας λοιπόν βασίζεται σε αυτήν την επιστροφή της κλεμμένης θέας. Και για να το πετύχουμε δημιουργούμε έναν λόφο ύψους 30 μέτρων στο σημείο της Βιβλιοθήκης. Στο τελευταίο επίπεδο του κτιρίου δημιουργούμε το Αναγνωστήριο που θα έχει χαρακτήρα και Κατοικήσιμου Χώρου (living room), με μεγάλα ανοίγματα προς τη θάλασσα και προς την πόλη της Αθήνας. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε το φως που είναι τόσο ιδιαίτερο στην Αθήνα για να δημιουργήσουμε ένα κτίριο ελαφρύ και διάφανο που δεν θα επιβαρύνει το τοπίο». Ο Ρέντζο Πιάνο ανήκει στους δημιουργούς της «πράσινης αρχιτεκτονικής». Κι αυτήν εφαρμόζει στο αθηναϊκό του έργο. Σειρές αλλεπάλληλων και διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών κυψελών θα βρίσκονται στη στέγη των εγκαταστάσεων.
«Μπορούμε να κάνουμε ένα κτίριο να μην αιμορραγεί από ενέργεια λόγω υπερβολικού φωτισμού. Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ζήσει μέσα από τα φυσικά στοιχεία. Η γειτνίασή του με τη θάλασσα δεν θα μείνει λοιπόν ανεκμετάλλευτη. Γι΄ αυτό θα δημιουργηθεί ένα κανάλι με θαλασσινό νερό εντός του Κέντρου και κατά μήκος της Εσπλανάδας που θα λειτουργεί και ως αντιπλημμυρικό έργο».
Η σύνοψη της προμελέτης του έργου «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» που ο Ρέντζο Πιάνο παρουσίασε στο ασφυκτικά γεμάτο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το απόγευμα του Σαββάτου ήταν:
● Λόφος από χώμα και πέτρα ανάλογη του αττικού εδάφους.
● Πράσινη τεχνολογία μηδενικής εκπομπής ρύπων των υπερσύγχρονων κτιρίων.
● Σύνδεση του χώρου με την ιστορία.
● Δημιουργία ενός πάρκου με μεσογειακή βλάστηση σε έκταση ανάλογη του Εθνικού Κήπου.
● Χώρος προσβάσιμος σε όλους, συνάντησης τεχνών και συνεύρεσης με τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: