ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Romi1

Μαγευτικός πανοραμικός πίνακας, που αναπαριστά την Ρώμη του 4ου αιώνα, εκτίθεται από αυτή την εβδομάδα στον εκθεσιακό χώρο «Panometer» της Δρέσδης της Γερμανίας.
 
To εν λόγω έργο του ζωγράφου Γιαγκεντάρ Αζίζι απεικονίζει την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στις 29 Οκτωβρίου 312 μ.Χ.: Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος επιστρέφει μαζί με τους στρατιώτες του έχοντας κερδίσει τη μάχη εναντίον του Μαξέντιου στη Μιλβία γέφυρα και οι Ρωμαίοι τον υποδέχονται με επευφημίες.
 Ο πίνακας δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου να αφεθούν σε μια περιήγηση 360 μοιρών στη Ρώμη της αρχαιότητας, έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε αυτή. Παράλληλα, έρχονται σε επαφή με σημαντικά μνημεία της πόλης και ανακαλύπτουν λεπτομέρειες του τρόπου ζωής στη πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή.
 Δεδομένου ότι το έργο έχει διαστάσεις 98 x 21 μέτρα, οι επισκέπτες το κοιτούν ανεβασμένοι σε ειδική πλατφόρμα που βρίσκεται τοποθετημένη σε ύψος 12 μέτρων πάνω από το έδαφος. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βίντεο σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας του.

Η παρουσίαση του «Πανοράματος της Ρώμης» στην έκθεση συνοδεύεται από ειδικό φωτισμό, ηχητικά εφέ και μουσική του Έρικ Μπάμπακ.
Ο εν λόγω πίνακας είχε εκτεθεί από το 2005 έως το 2009 στην πόλη Λέπιζιγκ της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: