ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Βρήκαν τον «δίδυμο» πλανήτη της ΓηςΤον «δίδυμο» πλανήτη της Γης εντόπισαν επιστήμονες της NASA. Πρόκειται για τον πλανήτη  Kepler 22-b, ο οποίος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει τις περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε άλλον έχει βρεθεί έως σήμερα να διαθέτει ζωή.

Ο Kepler 22-b είναι ένας πλανήτης με ακτίνα 2,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.
Βρίσκεται εντός της λεγόμενης «φιλόξενης ζώνης», δηλαδή της περιοχής όπου η απόσταση από το μητρικό άστρο είναι τέτοια που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή - παράγοντας που θεωρείται κρίσιμος για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της ζωής.
Ο Kepler 22-b βρίσκεται σχεδόν στην ίδια απόσταση με το μητρικό του άστρο με εκείνη που έχει η Γη από τον Ήλιο. Ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο του σε περίπου 290 μέρες.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία του είναι ιδανική για την παρουσία ζωής, αφού κυμαίνεται γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου. Προς το παρόν δεν έχει εξακριβωθεί αν πρόκειται για βραχώδη ή αέριο πλανήτη.
Αν ο Kepler 22-b είναι βραχώδης, οι πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής πολλαπλασιάζονται.

Την ανακάλυψη έκανε η ομάδα των επιστημόνων που ελέγχει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Εντόπισαν τον Kepler 22-b πριν από ακριβώς έναν χρόνο, αλλά προτίμησαν να τον μελετήσουν καλύτερα και να προχωρήσουν στην ανακοίνωση όταν θα είχαν περισσότερα στοιχεία για εκείνον.

«Μας χαμογέλασε η τύχη εντοπίζοντας τον Kepler 22-b. Το τηλεσκόπιο εντόπισε τα ίχνη του πλανήτη τρεις μόλις μέρες ύστερα από την έναρξη της λειτουργίας του, αλλά χρειαστήκαμε 16 μήνες για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή του», δήλωσε ο Ουίλιαμ Μπορούκι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Kepler.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler έχει ως αποστολή την αναζήτηση πλανητών και ειδικά εκείνων με συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη  ζωής.
Μέχρι στιγμής έχει υποδείξει περισσότερα από χίλια σημεία του διαστήματος στα οποία υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρίσκεται ένας πλανήτης με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, παρατηρούν αυτά τα σημεία για να εντοπίσουν κάθε «υποψήφιο» πλανήτη.

Τα στοιχεία που μεταδίδει το Kepler είναι άκρως εντυπωσιακά και ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε για το σύμπαν μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA που μελετούν τα δεδομένα που έχει στείλει το Kepler, ο γαλαξίας μας διαθέτει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια πλανήτες, αριθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που οι επιστήμονες πίστευαν έως πρότινος.

Από αυτούς τους 50 δισ. πλανήτες, υπολογίζεται ότι τα 500 εκατομμύρια βρίσκονται στις «φιλόξενες ζώνες.

Όπως είναι ευνόητο, το Kepler ενισχύει τα μέγιστα την άποψη ότι η ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν αναλογιστούμε ότι ο αριθμός των γαλαξιών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: