ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα επτά «εορταστικά» χαράτσια

Τα επτά «εορταστικά» χαράτσια «Φτερά» αναμένεται να κάνει το δώρο των Χριστουγέννων καθώς οι φορολογούμενου θα πρέπει να επισκεφθούν επτά φορές τις ΔΟΥ μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου να καταβάλουν έκτακτες εισφορές και τέλη.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το φόρο εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν εντός του Νοεμβρίου, τα τέλη κυκλοφορίας, φόρους που αφορούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, την περαίωση, ενώ θα παραληφθούν και τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ του 2009 και τον ΦΑΠ του 2010.
Ελπίδα του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτά τα επτά χαράτσια να περιορίσουν την τεράστια «μαύρη» τρύπα στα φορολογικά έσοδα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στα τέλη Νοεμβρίου έφθασε τα 2,7 δις ευρώ.
Η μεγάλη υστέρηση στα έσοδα προδικάζει ότι το έλλειμμα του 2011 θα εκτιναχθεί πάνω από το 9,5% του ΑΕΠ.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει για τον τελευταίο μήνα του έτους, σε έσοδα άνω των 6 δις ευρώ τα οποία μεταξύ άλλων θα προέλθουν από συγκεκριμένες επιβαρύνσεις.
Αναλυτικά, εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει στην εφορία η τέταρτη δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος για όσους το έλαβαν τον Σεπτέμβριο ή η πρώτη δόση για όσους το πήραν πρόσφατα. Στο πολυεκκαθαριστικό περιλαμβάνονται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και η έκτακτη εισφορά στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.
Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή των λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των οποίων εξοφλείται και το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ η εφορία αποστέλλει ακόμη σημειώματα με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.
Επίσης, φόρο για προηγούμενα χρόνια θα πληρώσουν όσοι υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις. Παράλληλα, εντός του Δεκεμβρίου περίπου 1,28 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα "ξεχασμένα" εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009.
Στο ίδιο διάστημα πάνω από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1-1- 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τον λογαριασμό του ΦΑΠ για το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: