ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Η πτώση της στάθμης του Ρήνου αποκάλυψε το εκρηκτικό μυστικό



Πυροτεχνουργοί στην πόλη Κόμπλεντς της Γερμανίας εξουδετέρωσαν επιτυχώς δύο βόμβες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που ανακαλύφθηκαν στην κοίτη του Ρήνου όταν η στάθμη του ποταμού έπεσε εξαιτίας της ξηρασίας. Η μεγαλύτερη από τις δύο βόμβες ζυγίζει 1,8 τόνους και την είχε ρίξει η βρετανική RAF στο διάστημα 1943 - 1945. Η μικρότερη ζυγίζει 125 κιλά και την είχαν ρίξει οι αμερικανικές δυνάμεις - οι ειδικοί έλεγαν ότι ήταν και η πιο επικίνδυνη από τις δύο.
Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εξουδετέρωσης βόμβας που έχει πραγματοποιηθεί από το 1945 στη Γερμανία. Χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σχεδόν οι μισοί από τους 45.000 κατοίκους της πόλης, ανάμεσά τους οι ασθενείς από δύο νοσοκομεία, καθώς και οι ένοικοι επτά οίκων ευγηρίας και οι έγκλειστοι μιας φυλακής. Καταφύγια με 12.000 κλίνες δημιουργήθηκαν σε σχολεία για να στεγάσουν κατοίκους που έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Γύρω στα 500 οχήματα πρώτων βοηθειών βρίσκονταν σε ετοιμότητα για την περίπτωση που εκρήνυτο κάποια από τις βόμβες. Εκατοντάδες σάκοι με άμμο είχαν τοποθετηθεί γύρω από τον χώρο όπου βρέθηκαν οι βόμβες, ο οποίος αποστραγγίστηκε από το νερό. Μόνον όταν ο χώρος όπου βρίσκονταν οι βόμβες είχε στεγνώσει κατέστη δυνατό να αρχίσει το έργο των πυροτεχνουργών και να εξουδετερωθούν τα εκρηκτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: