ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Σε λειτουργία η πρώτη ιστοσελίδα τηλεϊατρικής διάγνωσης

«Εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη» θεωρούν οι σύλλογοι γερμανών γιατρών την ιστοσελίδα που έθεσαν σε λειτουργία δύο συνάδελφοί τους, μέσω της οποία κάνουν τηλεδιάγνωση και προτείνουν φάρμακα. Το κόστος της τηλε-εξέτασης ξεκινά από τα 9 ευρώ και φτάνει στα 29 ευρώ.


Η ιστοσελίδα DrEd.com έχει έδρα το Λονδίνο και έχει ιδρυθεί από δύο Γερμανούς γιατρούς με έδρα στο Λονδίνο. Παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικής διάγνωσης και συνταγογράφησης. «Ο ασθενής δεν χρειάζεται να βγει καθόλου από το σπίτι του», υπόσχονται οι δύο Γερμανοί γιατροί, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια στο Λονδίνο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρών από τους ασθενείς στην επικράτεια της ΕΕ, αλλά όχι μέσω Διαδικτύου. Εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας στη Γερμανία θεωρούν τη υπηρεσία «εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη».
Ο επικεφαλής της Ένωσης Γιατρών Βίρτσχαο Ντιρκ Χάινριχ, εξηγεί πως «η τηλεδιάγνωση είναι στη Γερμανία από ιατρική σκοπιά παράνομη για ευνόητους λόγους. Κανένας γιατρός δεν μπορεί να φροντίσει σωστά έναν ασθενή μόνο μέσω εγγράφων», υποστηρίζει ο κ. Χάινριχ, καθώς αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα λάθη».

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετείται και ο Ιατρικός Σύλλογος της Γερμανίας.
Εκπρόσωπός του θεωρεί ότι η νέα αυτή μέθοδος ιατρικής αντιμετώπισης διακυβεύει την εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού και ασθενή την οποία υποβαθμίζει σε μία σχέση τεχνικού χαρακτήρα.

Πως γίνεται η τηλε-διάγνωση  
Οι ασθενείς χρήστες της ιστοσελίδας συμπληρώνουν ερωτηματολόγια, μετρούν μόνοι τους την πίεσή τους, απαντούν σε ερωτήσεις του γιατρού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σπανιότερα στέλνουν φωτογραφίες ή κάποιο δείγμα ούρων για εργαστηριακή ανάλυση.

Το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει η ιατρική πλατφόρμα των γιατρών περιορίζεται προς το παρόν σε λίγες περιπτώσεις, όπως ακμή, ανικανότητα και αφροδίσια νοσήματα, για τα οποία πολλοί ασθενείς διστάζουν να επισκεφτούν ένα γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: