ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Η Γερμανία ανακαλύπτει τα ηλιακά μας «κοιτάσματα».Eμεις ποτε θα τα ανακαλύψουμε;

Οταν οι «Τάιμς του Λονδίνου» διερωτώνται αν «πρόκειται για την υπερδύναμη της ηλιακής ενέργειας;», αναφέρονται σε εμάς. Και φαίνεται να πιστεύουν πως η απάντηση στην ερώτηση είναι θετική. Μπορεί, λένε, η Ελλάδα να μην είναι διατεθειμένη να πουλήσει την Κέρκυρα, αλλά ψάχνει αγοραστές για το ένα και μοναδικό «προϊόν» που έχει εν αφθονία, τον ήλιο.
Ο λόγος για το πρόγραμμα Helios. Ο Γιώργος Παπανδρέου στο Βερολίνο ήταν σαφής: «Μπορούμε να σας πουλήσουμε 10.000 με 15.000 μεγαβάτ». Οχι κι άσχημα αν αναλογιστεί κανείς πως μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα βγάζει περί τα 500 μεγαβάτ. Τα νούμερα φαίνεται να είναι αυτά που εντυπωσίασαν περισσότερο τους Βορειοευρωπαίους. Η Γερμανία έχει κατά μέσο όρο 1.738 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, ενώ η Ελλάδα 2.756 ώρες. Με απλά λόγια, στην Ελλάδα έχουμε ήλιο περίπου 300 ημέρες τον χρόνο. Οπότε είναι εύλογη η προσδοκία για επενδύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ στον κλάδο και τη δημιουργία 30.000 με 60.000 θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: