ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ζακ Ντελόρ: Αν σωθούν οι Έλληνες θα σωθεί και το ευρώ

Ζευγάρι σε παιχνίδι πόκερ, χαρακτηρίζει τους Μέρκελ και Σαρκοζί, ονομάζοντάς τους ΜΕΡΚΕΖΙ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, κάνοντας μια τελευταία έκκληση σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη σωτηρία της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.
Ο Ζακ Ντελόρ στην  συνέντευξή του, κατηγορεί το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί, λέγοντας ότι “τζογάρουν” με το μέλλον της Ευρώπης: “Τον Ιούλιο πήραν μια απόφαση θετική, μα πριν καν την υλοποιήσουν πέρασαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θα έπρεπε να είχαν κάνει το παν για άμεση σύγκλιση των εθνικών κοινοβουλίων,ώστε να ισχύσει από τον Αύγουστο”, υπογράμμισε.
Όσον αφορά στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Ζακ Ντελόρ δηλώνει: “Ποιός δε γνωρίζει τους άρπαγες της αγοράς; Πώς θέλετε μία χώρα που βρίσκεται σε δεινή θέση να διαπραγματευτεί σωστά τις ιδιωτικοποιήσεις της; Θα έπρεπε οι δημόσιες επιχειρήσεις να είχαν ενταχθεί σε μια υποδομή, να είχαν αποτιμηθεί σε μια λογική τιμή, να είχαν δοθεί τα χρήματα στους Έλληνες και ύστερα από τη σταθεροποίηση των περιουσιακών στοιχείων να πουληθούντην κατάλληλη στιγμή. Αυτό επιβάλλει η λογική”.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Ζ. Ντελόρ δήλωσε: “Είχαμε τις διαφορές μας στο παρελθόν αλλά τώρα του βγάζω το καπέλο.”
Καταλήγοντας ο Ζακ Ντελόρ τόνισε ότι από την προσεχή συνάντηση των G20 περιμένει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις πάνω όμως σε καθαρές συμφωνίες: την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, τις ρύθμισεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, ιδίως, τις απαιτήσεις ασφάλειας για τις τράπεζες οι οποίες πρέπει να είναι “πολύ μεγάλες για να αποτύχουν”.
Ο Ντελόρ μιλώντας στη Le Monde κάλεσε τους εταίρους να σώσουν την Ελλάδα και να επιβάλλουν ρήτρες σε όσους δεν προάγουν το πνεύμα συνεργασίας ενώ τόνισε ότι η σωτηρία της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία του ευρώ. «Το να συμμετέχεις σε ένα κοινό νόμισμα προϋποθέτει να έχεις αυξημένη αίσθηση του καθήκοντος», είπε ονομάζοντας ως μη συνεργάσιμες χώρες τη Φινλανδία και τη Σλοβακία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: