ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Facebook Υπογράψτε να Φορολογηθεί και η Εκκλησία

church_2034108c

H εξαίρεση της εκκλησίας από τα νέα φορολογικά μέτρα απασχολεί τον ξένο τύπο καθώς σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα DailyTelegraph κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρόμοια έρευνα είχε δημοσιεύσει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, την οποία είχε αναδημοσιεύσει η βρετανική Guardian στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί με ακρίβεια, φαίνεται να αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ μπορεί να φτάνει και το ένα δισεκατομμύριο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πάνω από 500 μοναστήρια, 7.500 ενορίες, 130.000 εκτάρια γης υψηλής αξίας τα οποία βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και μετοχές των οποίων η αξία υπολογίζεται μεταξύ 7 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον οι 10.000 ιερείς που υπηρετούν στις διάφορες ενορίες πληρώνονται από το κράτος και όχι από την Εκκλησία, γεγονός που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα οι ιερείς εξαιρέθηκαν από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στο οποίο υπόκεινται όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι (πλην των εκπαιδευτικών, των ιατρών και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας).
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων έχουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις γης υψηλής αξίας, η οποία όμως δεν υπόκειται σε φορολογικό έλεγχο.
Αν και τον Μάρτιο του 2010, η κυβέρνηση είχε φορολογήσει με 20% τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Εκκλησίας και με 5-10% τις δωρεές, η φορολογία αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε αποτελεσματικά.. Αντιθέτως το κράτος απάλλαξε την Εκκλησία από τον φόρο ιδιοκτησίας, τον οποίο καλούνται να πληρώσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Μπροστά στη γενικότερη κατακραυγή, η Εκκλησία της Ελλάδος, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως μόνο για το 2010 πληρώθηκε φόρος αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, αν και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν φαίνεται να αφορούν μόνο σε μία από τις περίπου 6.500 κρατικές εταιρείες που είναι καταχωρημένες ως «εκκλησιαστικό ίδρυμα».
Η Εκκλησία της Ελλάδος δηλώνει πως ο πλούτος που της αποδίδεται είναι μύθος καθώς το κράτος έχει κατάσχει το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ παράλληλα αναφέρει πως μεγάλο μέρος των εισοδημάτων της χρησιμοποιείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να πείθει ιδιαίτερα τον κόσμο που απαιτεί άμεση φορολόγηση της Εκκλησίας και λεπτομερή καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ υπάρχει και σχετική σελίδα στο Facebook με τίτλο Υπογράψτε να Φορολογηθεί και η Εκκλησία που αριθμεί πάνω από 100.000 μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: