ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

200 Offshore: Όταν το Κρανίδι έγινε... νήσοι Κέιμαν



Και όμως η Ελλάδα έχει τις δικές της νήσους Κέιμαν! Τρελό και απόλυτα ελληνικό: σύμφωνα με  ρεπορτάζ του "Έθνους της Κυριακής", το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αιτία είναι σύμφωνα η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για κρυφές αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι σχετικοί φόροι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντιστοιχεί μία off shore εταιρία ανά 25 κατοίκους.
Οι έρευνες του ΣΔΟΕ που ξεκίνησαν πρόσφατα αποκαλύπτουν ένα...  κλασσικό όργιο φοροδιαφυγής made in Greece, στο νομό Αργολίδος, με επίκεντρο το Πόρτο Χέλι και με πρωταγωνιστές επιφανή μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Το φαινόμενο φαίνεται να έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιους ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρίες.
Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς και γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.
Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", τον περασμένο μήνα συνέβη το εξής παράδοξο: Ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ, χωρίς ακόμα αυτό να μπορεί να εξηγηθεί λογικά και λογιστικά.
Τα ποσά αυτά θεωρούνται ωστόσο πολύ μικρά, μπροστά σε αυτά που προσδοκά να βεβαιώσει προς είσπραξη το ΣΔΟΕ από τη φοροδιαφυγή μαζί με τα πρόστιμα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να φτάσουν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Ν. Λέκκας, αναφέρει ότι "η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων ενέτεινε το φαινόμενο των εκατοντάδων off shore".
Η συγκέντρωση μάλιστα, τόσων υπεράκτιων εταιριών δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, ωστόσο αποτελεί  ένα ενδιαφέρον δείγμα του πολυμήχανου Έλληνα.
Επίσης, τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλες οι υπεράκτιες σε κατοίκους του Κρανιδίου. Ιδιοκτήτες εμφανίζονται Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολύ γνωστά ονόματα επιχειρηματιών από την Αθήνα, δικαιούχοι μεγάλων και παραλιακών κυρίως εκτάσεων - 50 έως 400 στρεμμάτων γύρω από το Κρανίδι και απέναντι από τις Σπέτσες - ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πολυτελών εξοχικών κατοικιών και άλλα.
Πρόκειται για ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη τουριστική ζώνη, κοντά στην Πετροθάλασσα, στο Θυνί, στην Κορακιά και στο Κουνούπι, ενώ οι περισσότεροι δεν κατέβαλλαν έως τώρα φόρους.
Οι εταιρίες εκπροσωπούνται φορολογικά κυρίως από ντόπιους δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, μαγαζάτορες, αλλά και αγρότες, εργάτες, ακόμα και ανεπάγγελτους, πίσω από τους οποίους κρύβονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Όσο για το ρεκορ κατοχής off shore, αυτό ανήκει σε... έναν εργάτη - κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες - που εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες συνολικά. Ο ίδιος μάλιστα δεν κάνει φορολογική δήλωση στη ΔΟΥ Κρανιδίου, αλλά στη ΔΟΥ Φαλήρου.
"Τίγκα"στο πλαστό τιμολόγιο η Θήβα
Στα χέρια 179 αγροτών από τη Θήβα εντοπίστηκαν συνολικά 4.779 τιμολόγια αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων τους, ελάχιστα από τα οποία δεν ήταν πλαστά.
Πρόκειται για μία υπόθεση που εμπλέκονται τόσο οι ίδιοι οι αγρότες που πωλούσαν τα προϊόντα τους με εικονικές τιμές, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι, όσο και ο απροσδιόριστος μέχρι στιγμής αριθμός εμπόρων, στους οποίους γίνεται επίσης έλεγχος.
Βρέθηκαν μάλιστα και τιμολόγια που αποδίδονται σε συγκεκριμένους εμπόρους αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι όμως δηλώνουν άγνοια για το γεγονός και έχουν μάλιστα προχωρήσει σε μηνύσεις, καθώς δεν αποδέχονται ότι εκδόθηκαν από τους ίδιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: