ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γιγαντιαία ελληνική φοροδιαφυγή για εγγλέζικα «φιλέτα» αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος

"Πετάνε για άλλες πολιτείες οι ελληνικές καταθέσεις"...
  • Πρώτοι στη σειρά και Έλληνες ιεράρχες!!!
Αυξημένες εμφανίζονται οι αγορές πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων – αξίας πάνω από 1 εκατ. αγγλικές λίρες – από Έλληνες στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Knight Frank LLP που αναφέρει το Bloomberg.
Βεβαίως, παρατηρείται γενικότερα αύξηση της ζήτησης πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο από ξένους κατοίκους, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να ανεβαίνουν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Φεβρουάριο.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων από ξένους σημειώθηκαν από Έλληνες, Ισπανούς, Ουζμπέκους, κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και Αμερικανούς.
Όπως εκτιμά ο Λάιαμ Μπέιλι, που είναι επικεφαλής έρευνας του γραφείου Knight Frank, η λονδρέζικη αγορά ακινήτων προσελκύει επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν την οικονομική και πολιτική αστάθεια στις δικές τους αγορές. Θεωρεί, δε, πως η εκδίωξη των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου, που πυροδότησε εξεγέρσεις στη Λιβύη, το Μπαχρέιν και την Υεμένη, θα φέρει πιθανότατα περισσότερο χρήμα από τη Μέση Ανατολή στο Λονδίνο, καθώς οι πλούσιοι επιδιώκουν να προστατεύσουν την περιουσία τους. «Ο αριθμός των εθνικοτήτων που αγοράζουν κατοικίες στο Λονδίνο αυξήθηκε από 46 το 2009 σε 61 το 2010″, επισήμανε ο κ. Μπέιλι.
Σημειώνεται πως οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο αυξήθηκαν 1% το Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο και 8% σε ετήσια βάση.
ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΓΟΡΩΝ
Τον προηγούμενο χρόνο «μία στις 30 αγορές ακινήτων σε καλές περιοχές του Λονδίνου ήταν από Έλληνες», γράφουν οι  Sunday Times, οι οποίοι εκτιμούν πως η μαζική έξοδος ελληνικών καταθέσεων προς τη βρετανική πρωτεύουσα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω!
Από την αρχή του χρόνου έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 αγορές ακριβών κατοικιών (η αξία τους ξεπερνά τα 3 εκατ. στερλίνες), με αποτέλεσμα να απειλούν των πρωτοκαθεδρία των Ρώσων και των Αράβων, οι οποίοι είναι παραδοσιακοί «παίκτες» στο real estate του Λονδίνου. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι σύμβουλοι ακινήτων αποδίδουν στους Έλληνες την αύξηση στις τιμές των ακριβών κατοικιών, η οποία ξεπερνά το 10% στο επτάμηνο του 2011.
Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων ακινήτων Knight Frank, στη διάρκεια του 2010, οι Έλληνες επένδυσαν στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου περισσότερα από 250 εκατ. στερλίνες. Εκτός από τις παραδοσιακές εφοπλιστικές οικογένειες, οι οποίες υπολογίζεται πως κατέχουν ακίνητα αξίας δεκάδων εκατομμυριών στο Λονδίνο, οι μεσίτες καταγράφουν επενδύσεις από νεοεισερχομένους οι οποίοι προσπαθούν να αποφύγουν το φοροκυνηγητό (που γίνεται στα χαρτιά…) από την ελληνική κυβέρνηση.
Η έρευνα της Knight Frank δείχνει πως ειδικά στο κεντρικό Λονδίνο το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου καταγράφηκε αύξηση των αγοραστών κατά 7% και των επισκέψεων για αγορά κατοικιών κατά 25%, ενώ οι προσφορές που έγιναν για αγορά κατοικιών αυξήθηκαν σε ποσοστό 24% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2010.
Σε ετήσια βάση, οι αγοραπωλησίες είχαν άνοδο 38%, με τα ακίνητα που βρίσκονται προς πώληση να έχουν αυξηθεί κατά 57% την ίδια περίοδο. Ενδιαφέρον είναι πως οι ξένοι επενδυτές συμμετείχαν πλέον στο 55% των συναλλαγών στο κεντρικό Λονδίνο από 49% στο εννεάμηνο του 2010.
Παρά τις υψηλές τιμές, οι Έλληνες αγοραστές επωφελούνται: Οι τιμές είναι περίπου 30% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2008, λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» στις διεθνείς χρηματαγορές και στο real estate. Οι Sunday Times φιλοξενούν δηλώσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με τις οποίες «οι Έλληνες ήταν πίσω από αρκετές αγορές και συνεχίζουν να αγοράζουν. Αρκετοί Έλληνες φέρονται ως αγοραστές στο συγκρότημα One Hyde Park (ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους), στο οποίο για τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο οι τιμές ξεκινούν από τα 7 εκατ. στερλίνες και γι’ αυτά με πέντε υπνοδωμάτια από τα 60 εκατομμύρια στερλίνες.
Το One Hyde Park, συνολικής επιφάνειας 35.800 τετραγωνικών μέτρων, είναι μια κοινή επένδυση των κυπριακής καταγωγής αδελφών Candy και του Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί, ο οποίος αγόρασε και την πιο ακριβή κατοικία.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο κ. Nick Vestey, συνεργάτης της Knight Frank, πρόσφατα πούλησε δύο κατοικίες (αξίας 5 – 10 εκατ. στερλινών) που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, σε Έλληνα αγοραστή ο οποίος εξακολουθεί να αναζητά ευκαιρίες. Ο ίδιος μεσίτης υποστηρίζει πως εσχάτως έχει αυξηθεί η πίεση από Έλληνες αγοραστές που αναζητούν ασφαλείς τοποθετήσεις για τα χρήματά τους στο Λονδίνο. Περίπου 10 επενδυτές από την Ελλάδα εξετάζουν ένα νέο οικιστικό συγκρότημα στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ οι μεσίτες υπενθυμίζουν πως παραδοσιακά οι Έλληνες κινούνταν γύρω από τη Eaton Square, επί της οποίας κατείχε διαμέρισμα ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Κατά τους Sunday Times, ακόμα και υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής εκκλησίας επενδύουν ποσά άνω των 3 εκατομμυρίων στερλινών για την αγορά κατοικιών στο Λονδίνο.
ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΛΟΥΤΟΥ…
Οι Ισπανοί αγαπούν το Νότιο Κένσιγκτον, οι Ιταλοί συγκεντρώνονται στο Μαϊφέαρ και οι Ελληνες αγοράζουν στην Μπελγκρέιβια.
Η οικονομική κρίση στις μεσογειακές χώρες έχει φέρει ένα νέο κύμα πλούτου στο Λονδίνο. Αυτός είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας του Λονδίνου «Ιβνινγκ Στάνταρ», το οποίο αποκαλύπτει ότι οι Ελληνες είναι σήμερα από τους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων και μεγάλοι παίκτες στην αγορά ακινήτων, και μάλιστα ακριβών στην αγγλική πρωτεύουσα.
Η περιοχή της Μπελγκρέιβια και της Νάιτσμπριτζ, στις οποίες όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα επικεντρώνονται οι Ελληνες αγοραστές ακινήτων, είναι οι πλέον ακριβές στο Λονδίνο. Ενα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου,60 τετραγωνικά μέτρα, στοιχίζει μεταξύ 1.200.000 λιρών με 1.400.000 λιρών.
«Οταν έγινε η έκρηξη των πολιτικών προβλημάτων στην Αίγυπτο και στη Βόρεια Αφρική, τα τηλέφωνα στο γραφείο μας άρχισαν να χτυπούν πιο συχνά. Αλλά όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο, τότε άρχισε ένας κατακλυσμός από τηλεφωνήματα.
Οταν σηκώνω το τηλέφωνο, τα τρία στα πέντε τηλεφωνήματα είναι από ξένους πελάτες μας, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα άξιας πάνω από πέντε εκατομμύρια λίρες», δήλωσε στην «Ιβνινγκ Στάνταρ» ο Μαρκ Χάρις, διευθύνων σύμβουλος εταιρείας, η οποία συμβουλεύει πλούσιους πελάτες στην αγορά ακινήτων στο Λονδίνο. Την τελευταία δεκαετία, γράφει το δημοσίευμα της «Ιβνινγκ Στάνταρ», αυτοί που αγόραζαν βασικά ακίνητα στο Λονδίνο ήταν οι Ινδοί, οι Ρώσοι και οι Αραβες, τώρα ακολουθούν τα βήματά τους οι Ελληνες, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.
«Το ελκυστικό στοιχείο που προσφέρει το Λονδίνο για τους Ευρωπαίους είναι η πολιτική και νομισματική ασφάλεια» δήλωσε στην εφημερίδα η Γιολάντα Μπαρνς, εκπρόσωπος μεγάλου μεσιτικού γραφείου.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διεθνούς μεσιτικού γραφείου του Λονδίνου, το ποσοστό των Ευρωπαίων που αγοράζουν τώρα ακίνητα στο Λονδίνο αυξήθηκε από το 11% στο 18%, και σ’ αυτό το ποσοστό οι Ιταλοί είναι 5%, οι Ελληνες 4,5% και οι Ισπανοί το 2,5%.
Οι τιμές των ακινήτων στο κεντρικό Λονδίνο αυξήθηκαν σε ποσοστό 36% από τον Μάρτιο του 2009, αλλά η μεγάλη πτώση της τιμής της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ κάνει ελκυστική για τους Ευρωπαίους την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη υπεραξία που κερδίζουν τα ακίνητα στις καλές περιοχές της αγγλικής πρωτεύουσας.
http://www.nasostsaganelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: