ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ριξτε τους . Αυτο δεν ειναι το ΠΑΣΟΚ

venizelos_vouli_Oct11
Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει ηθικό υπόβαθρο για αυτά που κάνει, τότε ρίξτε την, φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου ήρθε εκ νέου αντιμέτωπος με την κριτική κυβερνητικών βουλευτών.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με τον τρόπο αυτό στις ενστάσεις που εξέφρασαν βουλευτές του Κινήματος επί του πολυνομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, εν όψει και της επεξεργασίας του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ιδιαίτερα οξεία στην τοποθέτησή της ήταν η Βάσω Παπανδρέου η οποία κάλεσε την κυβέρνηση, πριν προχωρήσει σε απολύσεις και εφεδρείες, να καταργήσει «αύριο το πρωί» τους 77 οργανισμούς που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια.
«Αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να πάμε σε περαιτέρω φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων», φέρεται να είπε η κ. Παπανδρέου και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε να δοθούν στοιχεία για τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων.
Όπως εκτίμησε, το πολυνομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει, αν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις, ενώ ζήτησε ειδική φορολόγηση (με άλλα κριτήρια) για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες.
Με τη σειρά της, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30%, θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 - 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09% - 6,26% του ΑΕΠ. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%».
Ενα ακόμα θέμα στο οποίο επικεντρώθηκαν οι ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη (που έδωσε το παρών στη συνεδρίαση και ενημέρωσε τους βουλευτές) να διαβεβαιώνει ότι συμφωνήθηκε αφετέρου να μην υπάρξει ρύθμιση για το θέμα αυτό, αφετέρου όμως, η κυβέρνηση να αναλάβει να εξετάσει ό,τι επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα περάσει, φέρεται να είπε από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας, για να συμπληρώσει στον ίδιο τόνο: «Να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως "κουκουλοφόροι" και θέτουν τέτοια ζητήματα.
Δεν μπορεί να μπουν στην εφεδρεία οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και οι προσληφθέντες με το ΑΣΕΠ τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ να μην αλλάξει η νομοθεσία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε και η Αννα Νταλάρα. Κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει την ζήτηση. Επιπρόσθετα, η βουλευτής έθεσε το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής «ακόμα και με χρήση τεχνογνωσίας εκ μέρους των ιδιωτών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Λιντζέρης φέρεται να δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.
Αντιφατικό χαρακτήρισε ο Παντελής Ασπραδάκης «να αυξάνουμε από τη μία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και από την άλλη να βγάζουμε σε εφεδρεία ανθρώπους ηλικίας 53 ετών».
Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε, παρατήρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Μιλένα Αποστολάκη. Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο, τόνισε, θέτοντας και αυτή το ερώτημα τί γίνεται με την φοροδιαφυγή και επισημαίνοντας ότι θα αρκούσε η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα φορολογικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες. Η κ. Αποστολάκη ρώτησε επίσης αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να συζητά με την τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014.
Η συνεδρίαση των ΚΤΕ διεκόπη και θα συνεχιστεί το βράδυ μετά τις επτά.
Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν τις 23 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος κορυφής της 23ης Οκτωβρίου είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 του μηνός, ωστόσο αναβλήθηκε, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αποφασισθεί μια συνολική στρατηγική για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: