ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ενα σχολείο έδωσε βραβείο στη Ζάχα Χαντίντ

Το βρετανικό αρχιτεκτονικό βραβείο Στέρλινγκ πήγε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Ζάχα Χαντίντ, που άλλαξε με ένα νέο σχολείο τη φυσιογνωμία της «δυσκολότερης» γειτονιάς του Λονδίνου

Της είχαν δώσει και πέρσι το βραβείο για τη σχεδίαση του Μουσείου Τεχνών του 21ου αιώνα «Μάξι». Αλλά αυτό δεν σταμάτησε την κριτική επιτροπή του Βραβείου Στέρλινγκ. Και βράβευσε για δεύτερη συνεχή χρονιά τη Ζάχα Χαντίντ.
Υπήρχε πράγματι σοβαρός λόγος αφού η Ζάχα Χαντίντ έφτιαξε ένα πολύ ενδιαφέρον σχολικό συγκρότημα που στεγάζει τέσσερα διαφορετικά σχολεία σε ελάχιστο χώρο και αναβαθμίζει την εικόνα μιας περιοχής του Λονδίνου - του Μπρίξτον - που έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι αυτή με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στη Δυτική Ευρώπη.
Τα τέσσερα σχολεία ενώθηκαν κάτω από τη στέγη μιας ακαδημίας, της Ακαδημίας Evelyn Grace, σε έναν χώρο 14 στρεμμάτων, όταν το κάθε Γυμνάσιο στη Βρετανία χτίζεται σε οικόπεδα, κατά μέσον όρο, 80 στρεμμάτων. Το έγκυρο βραβείο των 20.000 στερλινών απονεμήθηκε σε εκδήλωση στο Ρότερνταμ, με σκοπό να αναδείξει «το καλύτερο νέο κτίριο που οικοδομήθηκε ή σχεδιάστηκε στη Βρετανία».
Φαβορί ήταν το νέο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο που σχεδίασε ο Μάικλ Χόπκινς. Ωστόσο η «Ακαδημία» επικράτησε μεταξύ άλλων και γιατί έλυσε δύσκολα προβλήματα χώρου, χωρίς να κάνει ένα σχολείο με μικρούς χώρους. Η Ζάχα Χαντίντ, αντί να φτιάξει ένα κτίριο με αίθριο από γυαλί, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, προτίμησε να διαθέσει τα χρήματα σε καλύτερα φωτισμένες τάξεις και σε πιο ευρύχωρους διαδρόμους. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε μια πολύ ενδιαφέρουσα πινελιά: έναν διάδρομο για αγώνες στίβου (σπριντ) 100 μέτρων στη μέση του κτιρίου. Υπάρχουν επίσης ένας χλοοτάπητας πολλαπλών χρήσεων και μια ήσυχη γωνιά με κήπο από αγριολούλουδα.
«Τα σχολεία είναι ανάμεσα στα πρώτα αρχιτεκτονικά παραδείγματα με τα οποία πειραματίζεται κανείς» είπε κατά την τελετή βράβευσης η Ζάχα Χαντίντ. «Είναι μεγάλη ευθύνη γιατί γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι ένα τέτοιο έργο έχει άμεση επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά. Γι' αυτό και είμαι χαρούμενη που η Ακαδημία Evelyn Grace έτυχε τόσο καλής υποδοχής από τα παιδιά και το προσωπικό» κατέληξε.
«Η Ακαδημία Evelyn Grace είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το τι μπορεί να επιτύχει κανείς όταν επενδύει προσεκτικά σε ένα καλά σχεδιασμένο καινούργιο σχολικό κτίριο» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Αντζελα Μπρέιντι. «Το αποτέλεσμα, μια υπέροχη ακαδημία φτιαγμένη με μεγάλη φαντασία, δείχνει στους μαθητές, το διδακτικό προσωπικό και τους κατοίκους της περιοχής ότι έχουν και οι ίδιοι αξία - αυτό έπρεπε να κάνουν όλα τα σχολεία».
Η 61 χρονών βρετανοϊρακινή - γεννημένη στη Βαγδάτη - Ζάχα Χαντίντ, μαθήτρια άλλοτε του Ρεμ Κούλχαας και του Ηλία Ζέγγελη, έχει κερδίσει πολλά αρχιτεκτονικά βραβεία. Το σημαντικότερο είναι το Πρίτζκερ, το λεγόμενο και Νομπέλ Αρχιτεκτονικής - το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία δόθηκε το βραβείο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: