ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι

Τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι κατά την επιχείρηση σύλληψής του στη Σύρτη. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.


Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαϊφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.
Το μεσημέρι, ο αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι τραυματίστηκε στα πόδια και το κεφάλι κοντά στη Σύρτη, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός διοικητής Αμπντέλ Ματζίντ ανέφερε ότι ο Καντάφι παρελήφθη από ασθενοφόρο.

Νεκρός φέρεται να έπεσε κατά την επιχείρηση σύλληψης ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε».

Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό μεταδίδονται διεθνώς. Μαζί τους και η φωτογραφία του 20χρονου Μοχάμεντ αλ-Μπίμπι ο οποίος δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ήταν αυτός που βρήκε τον Καντάφι στο λαγούμι στο κέντρο της Σύρτης. Ο συνταγματάρχης ικέτεψε «μην πυροβολείτε».

Ο 20χρονος μαχητής του Εθνικού Συμβουλίου επιδείκνυε εν μέσω πανηγυρισμών στους δημοσιογράφους ένα χρυσό πιστόλι που δηλώνει ότι πήρε από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης -ο οποίος είχε επικηρυχθεί για 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από στρατιώτες να περικυκλώνουν δύο μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης κάτω από λεωφόρο, όπου φέρεται να κρυβόταν ο Καντάφι. Πάνω από το άνοιγμα των αγωγών ήταν γραμμένο με σπρέι «τιποτένιε Καντάφι» και «Ο Θεός είναι μεγάλος». Δίπλα βρισκόταν μία σορός, πιθανώς υποστηρικτή του συνταγματάρχη.

Η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί σε τέμενος στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια: