Επίσης, ο κρόκος Κοζάνης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελετών αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει από την Αλτσχάιμερ.
Μάλιστα σύντομα θα αρχίσει στη Γ' Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μελέτη σε ανθρώπους με ήπια άνοια στους οποίους θα χορηγείται κρόκος παράλληλα με τη ριβαστιγμίνη, δηλαδή το φάρμακο που κυκλοφορεί σε μορφή αυτοκόλλητου.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ.
Το στρες και η έλλειψη αγάπης αφορμή για την εμφάνιση άνοιας
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ισχυρά ψυχολογικά στρες σε οικογένειες που δεν έχουν συνοχή και αγάπη και δεν στηρίζουν ο ένας τον άλλο, αποτελούν την αφορμή για την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της άνοιας.
Τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί προφυλάσσουν τα μέλη της οικογένειας από την εμφάνιση της νόσου Alzheimer. Αν το καταφέρουν το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτυχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τα ζευγάρια και τις οικογένειες, που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες και τεχνικές για να επικοινωνούν περισσότερο θετικά και να αυξάνουν την δύναμη των σχέσεών τους, να είναι δηλαδή πιο αγαπημένες και πιο δυνατές.
Η πληροφορική και το παιχνίδι στην υπηρεσία των ανοϊκών
Οι ηλικιωμένοι αλλά και τα άτομα που πάσχουν από ήπια άνοια μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους παίζοντας κατάλληλα παιχνίδια στο διαδίκτυο.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Μνήμες μακράς διάρκειας», που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη χώρα μας υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνει αυτή τη δυνατότητα καθώς αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνολογική πλατφόρμα που συνδυάζει τις πιο σύγχρονες νοητικές ασκήσεις με τη σωματική δραστηριότητα.
«Ο συνδυασμός νοητικής άσκησης με σωματική δραστηριότητα παρέχει αποτελεσματική προστασία ενάντια στη νοητική έκπτωση της μεγάλης ηλικίας, βελτιώνοντας έτσι ενεργά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής πληροφορικής στο ΑΠΘ και συντονιστής του προγράμματος Παναγιώτης Μπαμίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου