ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Τι δίνουν - τι ζητούν οι δανειστές


 
Η ώρα της απόφασης έφτασε. Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί έδωσαν τα χέρια και τώρα απομένει να ανταλλάξουν χειραψία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γιατί, το «δυνατό ναι» της Ελλάδας είναι προϋπόθεση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τη λύση στις χώρες τους. Η διαπραγμάτευση, όμως, είναι σε εξέλιξη. Ακόμη και μετά το ραντεβού 60 λεπτών που είχαν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις «έντονες» και έδωσε τη διαβεβαίωση πως δε θα υπάρξει χρεοκοπία και ενεργοποίηση των cds.

1. Δίνουν: Κούρεμα του χρέους άνω του 50%.
Ζητούν: Πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012.
Αυτό σημαίνει: Πως θα μας δανείζουν μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων. Η Ελλάδα θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να πληρώνει τα έξοδά της και να μειώνει και το κεφάλαιο των δανείων της.

2. Δίνουν: Διορία εννέα μήνες στις τράπεζες να βρουν κεφάλαια και μετά στήριξη από τα κράτη ή το EFSF.
Ζητούν: Αποκρατικοποιήσεις τώρα. Μείωση του δημόσιου τομέα τώρα. Μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας τώρα.
Αυτό σημαίνει: Πως δε θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να πωλήσει μέρος της δημόσιας περιουσίας, να μειώσει και άλλο το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος και να απολύσει υπαλλήλους από το δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

3. Δίνουν: ... ευρώ!
Ζητούν: Εγκατάσταση της Τρόικας στην Αθήνα.
Αυτό σημαίνει: Πως αν δε θέλουμε να επιστρέψουμε στη δραχμή, θα πρέπει να δεχθούμε αποφασιστική αρμοδιότητα της Τρόικας στον έλεγχο των δημόσιων δαπανών. Όποια δαπάνη δεν εγκρίνουν, δε θα προχωρά. Κι αν έχει γίνει, δε θα πληρωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: