ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Θαυματουργή μέθοδος δίνει ελπίδα σε παράλυτους

Ο συνδυασμός ενός ειδικού κοκτέιλ φαρμάκων, της ηλεκτρικής διέγερσης των νεύρων και ενός ειδικού γιλέκου βοήθησε πειραματόζωα να περπατήσουν
Ελπίδα σε ανθρώπους που έχουν υποστεί παράλυση λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη δίνει μια νέα, σύνθετη επιστημονική μέθοδος που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια.
Η μέθοδος αποσκοπούσε στην επιμήκυνση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης και στην επανασύνδεσή τους με τα νεύρα του εγκεφάλου. Στόχος ήταν τα ποντίκια που ήταν παράλυτα λόγω σοβαρών τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη να ανακτήσουν την ικανότητά τους να περπατούν, να τρέχουν, ακόμη και να ανεβαίνουν σκάλες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν την επόμενη διετία και εκτιμούν πως τα αποτελέσματα θα είναι πιο εντυπωσιακά στους ανθρώπους απ' ό,τι ήταν στα ζώα.
Η σύνθετη μέθοδος που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί περιλάμβανε ένα ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων, ηλεκτρική διέγερση των νεύρων και ένα ειδικό γιλέκο που περιδένεται γύρω από το σώμα και στηρίζει τα παράλυτα πόδια του ποντικού. Ακολούθως τα ποντίκια χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη χρησιμοποίησε το γιλέκο και ασκήσεις που τα κρατούσαν όρθια (στα δύο πόδια) και η δεύτερη ομάδα που έκανε περπάτημα στον διάδρομο στα τέσσερα πόδια.
Το κοκτέιλ φαρμάκων περιείχε ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο υγιών ποντικών προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι κινητικοί νευρώνες που ελέγχουν το κάτω μέρος του σώματος. Η ηλεκτρική διέγερση επιτεύχθηκε με ηλεκτρόδια που εκπέμπουν μικρής έντασης ρεύμα και είχε ως αποτέλεσμα τη διέγερση των νεύρων που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών των πειραματόζωων. Με τον συνδυασμό αυτών των επεμβάσεων τα πειραματόζωα κατάφεραν να περπατήσουν υποβασταζόμενα σε έναν διάδρομο εξάσκησης μόλις μία εβδομάδα μετά τον τεχνητό τραυματισμό τους. Μάλιστα, η κίνηση προερχόταν από εντολές για βάδιση που έδινε ο εγκέφαλός τους και δεν ήταν εκούσια (αυτόματη) κίνηση. Συνεχίζοντας το πείραμα με την πρώτη μόνο ομάδα, οι ειδικοί αντικατέστησαν τον διάδρομο εξάσκησης με μια ρομποτική συσκευή η οποία κρατά το ζώο σε όρθια στάση, ώστε να στηρίζεται στα πίσω πόδια του. Ο ρόλος της συσκευής ήταν να συγκρατεί το ζώο το οποίο στέκεται και περπατά ελεύθερα. Ο Κουρτίν εκτιμά πως το ρομποτικό γιλέκο έχει τη δύναμη δύο δυνατών ανδρών που θα μπορούσαν να στηρίξουν από τους ώμους έναν άνθρωπο ο οποίος δεν μπορεί να περπατήσει.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του πειράματος που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science», οι ελβετοί επιστήμονες ενθάρρυναν τα ζώα να ασκούνται χρησιμοποιώντας ως κίνητρο σοκολάτα, την οποία λατρεύουν. «Επαιξαν» δηλαδή μαζί τους όπως εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Αποτέλεσμα της διαδικασίας ήταν τα ποντίκια να προσπαθούν πιο έντονα να στείλουν στον εγκέφαλο τα σήματα που είναι απαραίτητα για να σηκωθούν στα δυο τους πόδια και να πάρουν την ανταμοιβή τους, δηλαδή τη σοκολάτα.
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά. Σε περίπου τρεις εβδομάδες εξάσκησης είχαν αναπτυχθεί νέες νευρικές ίνες, οι οποίες επανασύνδεσαν τον εγκέφαλο με τα πόδια παρακάμπτοντας τις τραυματισμένες περιοχές της σπονδυλικής στήλης. Τα ζώα άρχισαν να κάνουν τα πρώτα εκούσια βήματά τους και να βελτιώνονται ολοένα και περισσότερο με τη συνεχή άσκηση.
Η άλλη ομάδα ποντικών, η οποία δεν είχε σταματήσει πριν από το τμήμα του πειράματος με τη σοκολάτα, δεν εμφάνισε κανενός είδους βελτίωσης. «Οπως ήταν αναμενόμενο, τα ζώα αυτά δεν εμφάνισαν ούτε αύξηση των νευρικών ινών της σπονδυλική στήλη τους», λένε οι ειδικοί.
Η ίδια επιστημονική ομάδα από την Ελβετία, με επικεφαλής τον Γκρεγκουάρ Κουρτίν από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης, είχαν και στο παρελθόν επιτύχει να αποκαταστήσουν την κινητικότητα ποντικών με βλάβες στη σπονδυλική στήλη, παρόμοιες με εκείνες που προκαλούν παράλυση στα πόδια των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: