Ανοιχτό σε περαιτέρω διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, με σκοπό η χώρα
να εναρμονιστεί με τους στόχους της, δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό
Ταμείο.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Ch. Lagarde, εκφράζει τη λύπη της
για το γεγονός ότι τα πρόσφατα σχόλιά της για την Ελλάδα
«παρερμηνεύτηκαν και προσέβαλαν», δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο
εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice.Για την Ισπανία το Ταμείο ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, επιβεβαιώνοντας ότι η επικεφαλής του, Christine Lagarde, είχε σήμερα συνομιλίες με τον Ισπανό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
"Η ετήσια αναθεώρηση της ισπανικής οικονομίας θα ξεκινήσει στις 4 Ιουνίου, με κεντρικό θέμα την αναπτυξιακή οικονομική πολιτική για τη χώρα", επισήμανε το ΔΝΤ.
Νωρίτερα, την πεποίθηση πως τα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των ευρωπαϊκών χωρών κάτω από το 3% μπορούν να δεχθούν ορισμένες αναπροσαρμογές εξέφρασε ο Νemat Shafik, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.
"Θα μπορούσαν να υπάρξουν ορισμένες αναπροσαρμογές", τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Shafik, ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την τόνωση της αγοράς, προκειμένου να αποτραπεί μια ταχεία υποχώρηση του πληθωρισμού.
"Μια κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα είχε εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις ασιατικές οικονομίες", τόνισε από την πλευρά του ο Naoyuki Shinohara, επίσης ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ.
"Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να εφησυχάζονται αλλά να είναι έτοιμες για ενδεχόμενα σοκ", πρόσθεσε.
Παράθυρο για επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας κατά 1 έτος ανοίγει ο Juncker του Εurogroup - Στήριξη της ανάπτυξης ζητά ο Rompuy
Παράθυρο για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας ανοίγει ο πρόεδρος του Eurogroup, J. C. Juncker.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, το οικονομικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας θα μπορούσε να επιμηκυνθεί κατά 1 έτος.
Η άποψη αυτή κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το τελευταίο διάστημα στους ευρωπαϊκούς κύκλους, καθώς μετά από δύο χρόνια και δύο μνημόνια, τα νούμερα για την Ελλάδα... ακόμη δεν βγαίνουν.
Εστιάζοντας ο Juncker, στην Ισπανία, στην έτερη μεγάλη ανησυχία των αγορών, υποστήριξε πως η Ισπανία πρέπει να λάβει ένα χρόνο προθεσμία για να συμμορφωθεί με τους στόχους της για το έλλειμμα.
Στο μεταξύ, την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy.
"Η πιθανότητα για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο 1,5% δεν είναι αρκετά υψηλή", πρόσθεσε ο Rompuy.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου