ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Νew York Times: Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν μειώνονται


Η αμερικάνικη εφημερίδα αφιερώνει άρθρο στην Ελλάδα και τις δαπάνες της σε σχέση με την Άμυνα.
Νew York Times: Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα δεν μειώνονταιΕντύπωση φαίνεται να προκαλεί στην αμερικανική εφημερίδα, το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα είναι μια από τις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ (η άλλη είναι οι Η.Π.Α.) που συνεχίζει να ξοδεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, για αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα The New York Times.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι με την κρίση, όλες οι χώρες μειώνουν τα έξοδα που έχουν να κάνουν με την άμυνα τους, και το ίδιο έκανε και η Ελλάδα «όταν τον τελευταίο Αύγουστο, τα 10 εκατ. ευρώ, έχουν μειωθεί κατά 516 εκατ. ευρώ. Ακόμα και με αυτό όμως, η Ελλάδα είναι η δεύτερη δύναμη σε έξοδα από τις 27 χώρες του ΝΑΤΟ μετά τις Η.Π.Α. σύμφωνα με στατιστικές» σημειώνει το δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να είναι πολυάριθμες, αναφέροντας: «Επίσημοι, μας μίλησαν ανώνυμα, και είπαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση, δεν χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση για να σταματήσει την αγορά εξοπλισμού με το να κάνει την αγορά εξοπλισμών διαφανή, ή να μειώσει το προσωπικό που είναι 136,000 ευρό εκ των οποίων 90,000 ευρό είναι στρατιώτες».
Εντύπωση προκαλεί στοιχείο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, όπου σύμφωνα με το άρθρο, «πάνω από το 73% του μπάτζετ, είναι για κόστη προσωπικού, κάνοντας αυτό το ποσοστό ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η ελληνική κοινωνία παρά αυτά που έχει τραβήξει, δεν έχει πιέσει για μείωση των στρατιωτικών δαπανών και αυτό σύμφωνα με την εφημερίδα εξηγείται δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, σε σχέση με την Τουρκία αν και ο συντάκτης σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί αρκετά.
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τους ΝΥT, η Ελλάδα δεν συνεισφέρει αναλογικά αυτά που θα έπρεπε στις ΝΑΤΟΙΚΕΣ ειρηνικές αποστολές. Το δημοσίευμα χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι πολύ δύσκολο να δούμε πως οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να δικαιολογήσουν τα μπάτζετ τους, μιας και τα χρήματα δεν ξοδεύονται για να υποστηρίξουν ΝΑΤΟ και E.E. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει 10 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, από τους 102,011 που υπάρχουν και προέρχονται από 50 χώρες». Και εν τέλει υπογραμμίζει «άλλοι αναλυτές λένε πως οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν πάντα να αντισταθούν σε μειώσεις άμυνας, παίζοντας την «Τούρκικη κάρτα». Οι στρατηγοί θα έχουν πάντα μια δικαιολογία για να κρατούν τα κόστη υψηλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: