ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συγγνωμη, αλλά συνεχίζουμε.......

ΔΝΤ:  Συγγνώμη λάθος στους υπολογισμούς για την ΕλλάδαΔΝΤ: Συγγνώμη λάθος στους υπολογισμούς για την Ελλάδα

Απίστευτα λάθη στους υπολογισμούς του για το μνημόνιο στην Ελλάδα, με τις γνωστές δραματικές συνέπειες εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, έκανε το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το  γαλλικό περιοδικό  Μarianne!

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της «Μarianne» γίνεται  εκτεταμένη  αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα. Στην μελέτη του  ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, διευθυντής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, παραδέχεται ότι το ΔΝΤ και μαζί του το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών, των υπουργών οικονομίας, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, έκαναν σοβαρό λάθος στους υπολογισμούς τους, καθώς υποτίμησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας. 

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στους … πολλαπλασιαστές.  Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του κειμένου  της 43σέλιδης έκθεσης: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές».

Μεταξύ του 1970 και του 2007, οι ασχολούμενοι με τις προβλέψεις είχαν διαπιστώσει ότι η μείωση κατά 1% στις δημόσιες δαπάνες, ή κατά 1% επιπλέον έσοδα από τη φορολογία, οδηγούσαν, κατά μέσον όρο, σε 0,5% μείωση της ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες.

Γι’ αυτό  και διαμόρφωσαν τον πολλαπλασιαστή 0,5 τον οποίο και χρησιμοποίησαν στις προκαταρκτικές εργασίες τους για τα προγράμματα που επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με συντελεστή 1,5%, το 1 ευρώ που «κόβει» το κάθε κράτος «μεταφράζεται» σε απώλεια 1,5 ευρώ από την ανάπτυξη.

Αλλά επειδή τα δεδομένα αυτά ίσχυαν πριν από την κρίση, δεν επαληθεύτηκαν,  καθώς η ανασφάλεια  επηρέασε τη συμπεριφορά των καταναλωτών και έπεσαν έξω οι υπολογισμοί! 

Το λάθος παραδέχεται πλέον και η επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν είναι πια πολύ αργά για να διορθωθεί…

Δεν υπάρχουν σχόλια: