ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Σοκολάτα κανείς;

Τελευταία, ολοένα και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την οφελειμότητα μικρών ποσοτήτων μαύρης σοκολάτας (όχι της γάλατος ή της λευκής) στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν θετικές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία, στην ροή του άιματος, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αύξησης της HDL χοληστερόλης ("καλή χοληστερόλη").
Το κακάο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών φλαβονοιδών και επικατεχινών, όπως και το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Βέβαια, η σοκολάτα, σε σχέση με υπόλοιπα φυτικά τρόφιμα, είναι πολύ πυκνή τροφή και ο έλεγχος της ποσότητας είναι σημαντικός.

Η έρευνα δείχνει οτι το κακάο περιέχει ένα συστατικό, τη φαινυλαθυλαμίνη, παρόμοια με την ντοπαμίνη και την αδρεναλίνη που φυσιολογικά υπάρχουν στο σώμα μας. Η ουσία αυτή είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό και διεγερτικό κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά την διάθεση.

Μάλιστα, ένα μικρό γλυκό, όπως ένα κομμάτι μάυρης σοκολάτας, μπορεί να βοηθήσει την διαδικασία απώλειας βάρους, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.

Το κλειδί για να απολάυσουμε τις ευεγερτικές δράσεις της στην καρδιά είναι να διαλέξουμε ενα μικρό κομμάτι μάυρης σοκολάτας. Διαβάστε την ετικέτα προσεκτικά, βεβαιωθείτε οτι το κακάο είναι το βασικό συστατικό στην λίστα και περιέχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.
Βέβαια, να σημειώσουμε, οτι δεν υπάρχουν ισχυρά αποτελέσματα για την επίσημη υποστήριξη των παραπάνω επιδράσεων.

Όπως και να έχει, πάντα μας αρέσει να ακούμε ελαφρυντικά στοιχεία για τη σοκολάτα!Χαρά Σκουλαρίκη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
www.nutrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: