ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Moody's: Προειδοποίηση προς 100 και πλέον ευρωπαϊκές τράπεζες



Moody's: Προειδοποίηση προς 100 και πλέον ευρωπαϊκές τράπεζες
Προειδοποίηση για περισσότερες από εκατό τράπεζες απέστειλε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, ο οποίος και εξήγγειλε υποβαθμίσεις που επίκειται να υποστεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, στο επόμενο διάστημα, εν μέσω του ήδη ασφυκτικού κλοιού που δημιουργεί η κρίση. Η αρχή αναμένεται να γίνει αυτόν τον μήνα και αφορά σε μια κίνηση που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού των τραπεζών, αναγκάζοντας τις τράπεζες να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τα δάνεια, κάτι ποα αδιαμφισβήτητα θα επιβάρυνε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Μεταξύ των τραπεζών που κινδυνεύουν με υποβάθμιση της αξιολόγησης, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, από τον οίκο, είναι η BNP Paribas, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη Γαλλία, η Deutsche Bank που έχει αντίστοιχη θέση στη γερμανική αγορά, αλλά και η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη, Morgan Stanley.Η κίνηση που έπεται ανάλογης υποβάθμισης από Standard and Poors και Fitch το 2011, αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, να περιορίσει τα περιθώρια χρηματοδότησής τους από ιδιωτικά κεφάλαια. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και να μειώσουν τις χορηγήσεις τους.
Σε σημείωμά του, στις 13 Απριλίου, ο οίκος αξιολόγησης είχε δηλώσει ότι θα ξεκινήσει τις υποβαθμίσεις στις αρχές Μαΐου με την αναθεώρηση των αξιολογήσεων των ιταλικών τραπεζών, για να περάσει στη συνέχεια σε χώρες όπως η Ισπανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Βρετανία και η Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: