ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Είδαν τον θάνατο του πλανήτη μας

Αστροφυσικοί εντόπισαν ήλιους που πεθαίνουν να περιβάλλονται από τη σκόνη πλανητών που απορρόφησαν

Εικόνες στο μακρινό Διάστημα που έδειχναν πώς μπορεί να είναι το τέλος τη Γης ύστερα από λίγα δισεκατομμύρια χρόνια είδαν επιστήμονες με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Ομάδα αστροφυσικών από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ παρατήρησε τέσσερις ήλιους που πεθαίνουν και περιβάλλονται από τη σκόνη πλανητών τους οποίους απορρόφησαν.
Οταν ένας ήλιος όπως ο δικός μας βρεθεί στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, κατά το οποίο οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό του έχουν σταματήσει, μετατρέπεται σε λευκό νάνο.
Οι επιστήμονες επικέντρωσαν την έρευνά τους στη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας των λευκών νάνων και διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη παρουσία δεν ήταν άλλα από αυτά που αποτελούν ως επί το πλείστον τον δικό μας πλανήτη.
Δηλαδή οξυγόνο, μαγνήσιο, σίδηρο, πυρίτιο. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το 93% του πλανήτη μας και όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί οι τέσσερις λευκοί νάνοι που μελέτησαν περιβάλλονταν από τα υπολείμματα των πλανητών που... έφαγαν.
Ο καθηγητής Μπορίς Γκάνσικε από το Τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της σχετικής μελέτης, ανέφερε ότι σε μία περίπτωση ένας από τους λευκούς νάνους εξαέρωνε τον πυρήνα ενός πλανήτη που είναι πλούσιος σε σίδηρο, νικέλιο και θείο με ρυθμό ένα εκατομμύριο κιλά ανά δευτερόλεπτο.
Πρόσθεσε δε ότι η καταστροφική αυτή διαδικασία που δημιουργεί γύρω από τους λευκούς νάνους έναν δίσκο αερίων από τη ρευστοποίηση των πλανητών είναι πολύ πιθανό να συμβεί μια μέρα και στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει με τους λευκούς νάνους αρκετές εκατοντάδες έτη φωτός μακριά μας είναι ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο απ' όσα επιφυλάσσει για τον δικό μας πλανήτη το πολύ μακρινό μέλλον».
Οι ειδικοί από το βρετανικό πανεπιστήμιο λένε πως όταν ήλιοι όπως ο δικός μας φθάνουν στο τέλος της ζωής τους διαστέλλονται, γίνονται κόκκινοι γίγαντες και στο τέλος καταλήγουν λευκοί νάνοι. Οταν έλθει αυτή η στιγμή στο δικό μας ηλιακό σύστημα, ο ήλιος θα απορροφήσει τους εσώτερους πλανήτες όπως τον Ερμή και την Αφροδίτη.
Κανείς δεν γνωρίζει αν και η Γη θα απορροφηθεί από τον ήλιο όταν γίνει κόκκινος γίγαντας, ακόμη όμως και να γλιτώσει η επιφάνειά της θα έχει γίνει κάρβουνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: