ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Φιλοι Ισπανοι, οι Ελληνες ξυπνησανε. Η σειρά σας τωρα

Οι indignados της Ισπανίας επιστρέφουν στους δρόμους


indignadosMay12
Στις πλατείες της Ισπανίας επέστρεψαν οι «Αγανακτισμένοι», όχι τόσο για τιμήσουν τον έναν χρόνο από τις διαδηλώσεις της 15ης Μαΐου 2011, αλλά κυρίως επειδή έχουν πλέον ακόμη περισσότερους λόγους για να διαμαρτυρηθούν -με τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Ραχόι για να αποφύγει τον κίνδυνο αποκλεισμού από τις αγορές και προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Επίκεντρο είναι ξανά η Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη. Το απόγευμα του Σαββάτου ο κόσμος είχε ήδη αρχίσει να συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία, με την αστυνομική επιτήρηση να είναι ισχυρή.
indignadosMay12_2
Δυναμική η παρουσία και στις υπόλοιπες πόλεις της Ισπανίας, όπως τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.
To πρόταγμα των, πρωτόγνωρων τότε, συγκεντρώσεων ξεκινούσε πέρυσι από την σφοδρή ανεργία που πλήττει τους μισούς Ισπανούς κάτω των 30 -με το αίσθημα αδιεξόδου να επιτείνεται από την κωματώδη κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
indignadosMay12_4
Φέτος, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: Η αναιμική ανάκαμψη έχει δώσει τη θέση της σε ύφεση, και η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι -που, σημειωτέον, προέκυψε στις εκλογές μετά τις διαδηλώσεις- ακολουθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας, με δραστικές περικοπές μεταξύ άλλων σε Υγεία και Παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: