ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

Οι Eλληνες δεν είναι οι μόνοι που αποσύρουν καταθέσεις

Reuters: Οι Eλληνες δεν είναι οι μόνοι που αποσύρουν καταθέσειςΗ πρόσφατη αναζωπύρωση των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ οδήγησε στην απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αλλά, όπως φαίνεται, οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι που σκέφτονται και πράττουν έτσι.

Οι Eλληνες δεν είναι οι μόνοι που αποσύρουν καταθέσεις
Καταθέτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματα τους
Αυτή η φυγή καταθέσεων που εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση, αν και δεν προκαλεί τον πανικό μίας ξαφνικής απόσυρσης χρημάτων (bank run), δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ανησυχητική για το τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το Reuters, καταθέτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πιέστηκαν από την οικονομική κρίση έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματα τους.

Η πολύπαθη Dexia στο Βέλγιο και η επίσης βελγική KBC έχασαν πέρυσι πάνω από 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις. Άλλα 30 δισ. έφυγαν από την Ιταλία.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση και για δύο μεγάλες γαλλικές τράπεζες, την Credit Agricole και την BNP Paribas που ήταν αρκετά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία: η πρόσφατα κρατικοποιημένη Bankia έχασε ένα δισεκατομμύριο ευρώ καταθέσεων μέσα σε μία εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται φυσικά ότι στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2010 ως σήμερα το ποσό των καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά 72 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν δεν τα επενδύουν σε διαχρονικά ασφαλείς επενδύσεις, όπως ο χρυσός και τα ακίνητα, οι καταθέτες μεταφέρουν τα χρήματα σε ασφαλείς χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

Μόνο στη Βρετανία και σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες εισέρρευσαν 140 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημαντικές ροές κατέγραψαν και η Deutsche Bank, η ελβετική Credit Suisse ακόμα και η ρωσική Sberbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια: