ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Marinaleda: Το χωριό… θαύμα με 0% ανεργία

Ένα παράξενο χωριό, που δεν μοιάζει με κανένα, βρίσκεται στην (όχι και τόσο μακρινή) Ανδαλουσία της Ισπανίας. Εδώ, οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι θα πει ανεργία ούτε εγκληματικότητα. Ουτοπικό; Κι όμως υπάρχει…

Την ίδια στιγμή που η ανεργία στην Ισπανία καλπάζει με ταχύτατους ρυθμούς, υπάρχει ένα μοναδικό χωριό που δεν έχει ούτε έναν άνεργο, κι ας μετρά περίπου 2.800 κατοίκους (σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή).
Πρόκειται για το χωριό Marinaleda στην Ανδαλουσία, που έχει απασχολήσει αρκετές φορές τα διεθνή ΜΜΕ, ανάμεσά τους και τους New York Times, για το ιδιότυπο καθεστώς του. Εδώ, η γη δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται, αφού ανήκει σε όλους και σε κανέναν ξεχωριστά.
Ο καθένας έχει δουλειά, ανάλογα με τις ανάγκες του χωριού (αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλοι διευθυντές ή πρόεδροι…), εργάζονται περίπου 7 ώρες την ημέρα και παίρνουν κάθε μήνα 1.200 ευρώ (μισθό που πολλοί Έλληνες θα ζήλευαν), ανεξάρτητα από την εργασία που κάνει ο καθένας, με το σκεπτικό ότι όλοι είναι το ίδιο χρήσιμοι στην τοπική κοινωνία.
Παρά τους σχετικά υψηλούς μισθούς, τα έξοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ενοίκιο ενός κανονικού σπιτιού κοστίζει μόλις 15 ευρώ το μήνα.
Οι αποφάσεις που αφορούν το χωριό λαμβάνονται από κοινού και ο δήμαρχος μοιάζει περισσότερο με «φιλαράκι» παρά με «τοπικό άρχοντα» (σαν αυτούς που έχουμε συνηθίσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια: