ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

N. Κοτζιάς:”Καταστρέφουν τη χώρα για να διατηρήσουν εξουσία και προνόμια”


Πριν δύο χρόνια, ο «υπουργός ντροπή» είχε βγει και είχε δηλώσει ότι η χώρα «βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας». Οι δηλώσεις του δεν αποσκοπούσαν κύρια στην αποτροπή της πορείας προς την χρεοκοπία, αλλά στον εκφοβισμό των πολιτών ώστε να κάτσουν «στα αυγά τους». Με το επιχείρημα της «επικείμενης» χρεωκοπίας της οικονομίας, σκόρπησε τον πανικό. Εκατοντάδες χιλιάδες ελλήνων σήκωσαν τις αποταμιεύσεις τους. Η διαδικασία αυτή, επαναλήφθηκε τα τελευταία χρόνια τρεις φορές με εξίσου αρνητικές επιπτώσεις. Η αλήθεια είναι μία: οι παριστάνοντες ότι θα σώσουν τη χώρα και προειδοποιούντες για καταστροφή εάν οι έλληνες δεν υποταχτούν στα κελεύσματά τους, με όσα λένε θέτουν σε πολύ μεγαλύτερη κίνδυνο την χώρα από ότι τα προβλήματα που επικαλούνται.
Οι κυβερνώντες και τα μέσα που τους στηρίζουν, προκειμένου να υποχρεώσουν τον λαό να μην εκφράσει εκλογικά τις πραγματικές σκέψεις του, προειδοποιούν ότι αν δεν ψηφιστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τότε θα πέσει κεραυνός και θα κάψει τη χώρα. Ως κεραυνός νοούνται τα συμφέροντα και οι απαιτήσεις των δανειστών. Πρόκειται για κεραυνό κινδυνολογίας σύμφωνα με τον οποίο όποιος δεν είναι στο μαντρί της τρόικας και στη γραμμή των όσων έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις καταστρέφει τη χώρα. Πρόκειται για μια κινδυνολογία που επιδιώκει να σπάσει την σπονδυλική στήλη σε όλους όσους δεν έχουν παραδοθεί ψυχή και σώματι στους τροϊκανούς.
Μέσα από συνεχείς κινδυνολογικές παραινέσεις Βερολίνου και Τρόικας η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να πάρει ανάσα. Η κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια, δύο μήνες κάθε τρίμηνο, οι αγορές τίθενται σε κατάσταση αναμονής και οι πολίτες σε πανικό. Ο λόγος απλός, κάθε τρίμηνο αξιολογεί η τρόικα την κατάσταση στην Ελλάδα. Ο ένας μήνας αυτού του τριμήνου καταναλώνεται σε ατμόσφαιρα αποδιοργάνωσης εν όψει της έκθεσης και ο άλλος σε συζήτηση για τις «διαπιστώσεις» της έκθεσης. Με αυτό τον τρόπο κανείς θεσμός, αγορές, δημόσιο, κοινωνία δεν προλαβαίνει να ανασάνει, να βάλει κάτι σε σειρά. Με άλλα λόγια, όχι μόνο το περιεχόμενο της πολιτικής που ακολουθείται οδηγεί σε ύφεση και κοινωνικές αδικίες, αλλά και η μεθόδευσή της λειτουργεί αποδιοργανωτικά. Και, όμως, όλοι μαζί παριστάνουν ως να μην καταλαβαίνουν, διότι θεωρούν αναγκαία αυτή την δίμηνη ανά τρίμηνο πίεση επί των εργαζομένων πολιτών και των συνταξιούχων.
Ανάλογα, από τον Μάρτιο του 2010, όταν η Μέρκελ πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, δεν περνά ημέρα που να μην επαναλαμβάνεται αυτή η πρόταση από αξιωματούχους της κυβέρνησής της καθώς και της ΕΕ. Το πιο χειρότερο σε σχέση με τέτοιες δηλώσεις; Η ανόητη χαρά που επιδεικνύουν έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί στο να αναπαράγουν τέτοιους εκβιασμούς και κινδυνολογίες. Πιθανά να ελπίζουν ότι τοιουτοτρόπως θα αναγκάσουν τον ελληνικό λαό να ανεχτεί άνομα κέρδη και πολιτικές.
Η διαπλοκή στην Ελλάδα υιοθετεί κάθε εκβιασμό που έρχεται από τα έξω. Συχνά είναι η πηγή παράκλησης προκειμένου να γίνουν. Δεν την ενδιαφέρει ποσώς ότι τέτοιες επιθέσεις λειτουργούν ως αυτό-εκπληρούμενες προφητείες. Ότι καταστρέφουν την Ελλάδα. Ότι η δική τους πολιτική και προπαγάνδα φόβου που την συνοδεύει τσακίζει την ελληνική οικονομία, δημιουργεί πανικούς που οδηγούν σε επιτάχυνση των αρνητικών προοπτικών της οικονομίας. Ότι φωνάζοντας η δραχμή έρχεται και με την πολιτική τους μας οδηγούν εκεί. Ίσως βολεύονται έτσι τα συμφέροντά τους. Το σίγουρο είναι ότι προκειμένου να διασφαλίσουν την άθλια πολιτική τους δεν έχουν καμιά αναστολή να «δώσουν» τη χώρα και τους πολίτες στους ξένους επικυρίαρχους και στις κινδυνολογίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: