ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Γι αυτο δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στις εκλογές

Μετά τις κάλπες τα...χειρότερα.
Μπορεί οι διακηρύξεις και οι διαξιφισμοί των μεγάλων κομμάτων να μονοπωλούν την ατζέντα μέχρι και την διεξαγωγή των εκλογών, από την επομένη όμως κιόλας εβδομάδα φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα επιστρέψουν στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα τελευταία 2 χρόνια. Το μετεκλογικό "μενού" περιλαμβάνει ραβασάκια από την Εφορία, ψαλίδια για τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους, ενώ ο Λ.Παπαδήμος αποχαιρετώντας το Μαξίμου έριξε την προειδοποιητική βολή του μέσω της λίστας με τις πεσυμφωνημένες μνημονιακές δράσεις.

Ο γολγοθάς των 11,5 δισ. ευρώ

Είτε σε δύο είτε ακόμη και αν απλωθούν σε τρία χρόνια, σκληρά αναμένεται να είναι τα μέτρα που θα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση αν επιβεβαιωθούν τα κυρίαρχα σενάρια για την επόμενη μέρα. Το ύψος τους σύμφωνα με τη νέα δανειακή σύμβαση φτάνει το 5,5% του ΑΕΠ ή κατά 11,5 δισ. ευρώ, για τα έτη 2013 και 2014, που σημαίνει λιγότερα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων, κοινωνικές δαπάνες, επιχορηγήσεις κ.λπ. κατά ποσό ύψους 5,75 δισ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό πιθανόν μάλιστα να αγγίξει τα 14 δισ. ευρώ αν επιβεβαιωθούν οι αρνητικές προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση. Από το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ , τα 2 δισ. ευρώ, τη διετία 2012-13 θα εξευρεθούν από τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση», που ενσωματώνει πλήθος από πολιτικές που φτάνουν μέχρι και τις απολύσεις. Επιπλέον, αν δεν εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση του ποσού των 1 δισ. ευρώ ετησίως, η κυβέρνηση δε θα έχει άλλη επιλογή από τη νέα μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, στοχευμένα, σε υψηλόμισθους ή οριζόντια που θα αφορά όλους.

Μετεκλογικός...μποναμάς - Όλα τα ραβασάκια

Το οικονομικό επιτελείο μετέθεση για ευνόητους λόγους για μετά τις εκλόγές τα σημειώματα για μία σειρά από φόρους. Παράλληλα, από τις 9 Μαΐου, τρεις μέρες μετά τις εκλογές δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου. Φέτος, θα τις υποβάλουν ηλεκτρονικά, υποχρεωτικά, και οι μισθωτοί με εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω. Μετά τις εκλογές λοιπόν έρχονται συνολικά 8 ραβασάκια από την εφορία: 1. Φόρος εισοδήματος 2. Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 3. Τέλος επιτηδεύματος 4. ΕΤΑΚ 2009 5. Έκτακτη εισφορά ακινήτων 6. ΦΑΠ 2010 7. ΦΑΠ 2011 8. Ειδικό τέλος ακινήτων (χαράτσι) για το 2012 Φόρος εισοδήματος. Οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα τον Ιούνιο. Οι δηλώσεις αναμένεται να εκκαθαριστούν το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα αποσταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά για την πληρωμή των φόρων. Στα εκκαθαριστικά θα περιληφθούν και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος που φέτος φθάνει τα 500 ευρώ από 300 ευρώ που ήταν πέρυσι. Φέτος, η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα είναι διπλή. Μια θα αφορά στα εισοδήματα του 2012, η οποία, από τον Ιανουάριο, παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό και άλλη μια θα αφορά τα εισοδήματα του 2011 και θα μας έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. Η εξόφλησή της θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος και μπορεί να καταβληθεί έως και σε 3 δόσεις. Αυξημένος είναι φέτος ο φόρος επιτηδεύματος, αφού σχεδόν 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν 500 ευρώ (από 300 πέρυσι). Το τέλος επιτηδεύματος συνοδεύει το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης. Τα σημειώματα του ΕΤΑΚ είναι εδώ και καιρό έτοιμα, αλλά 270.000 πολίτες θα τα παραλάβουν μετά τις εκλογές, αφού ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή αποστολής τους. Από το ΕΤΑΚ του 2009, η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει στα ταμεία της 100 εκατ. ευρώ. Θα το πληρώσουν και οι άγαμοι που από την 1η Ιανουαρίου του 2009 είχαν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι που η αξία των ακινήτων τους ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Όσοι από τον Ιανουάριο του 2009 είχαν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ, με το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρώσουν και έκτακτη εισφορά μεγάλης ακίνητης περιουσίας (κλιμακωτά, με συντελεστές από 0,1% έως 0,9%). Πάνω από 100.000 φορολογούμενοι που η ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τον Ιανουάριο του 2010 στις 400.000 ευρώ, θα λάβουν και τη... λυπητερή του φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2010, ενώ ο ΦΑΠ του 2011 απευθύνεται σε 600.000 φορολογούμενους, με περιουσία άνω των 200.000 ευρώ . Από το ενιαίο τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Το μόνιμο πλέον ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο του 2013.

Στην πρέσα οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Άλλο ένα ψαλίδι θα μπει στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, καθώς από 1ης Ιουλίου θα είναι μειωμένοι οι μισθοί κατά 12%. Η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει πιθανότατα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου, θα νομοθετήσει μείωση 12% κατά μέσο όρο στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί από την 1η Ιουλίου 2012

Ψαλίδι 12% και στις συντάξεις

Εκτος της μείωσης του μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, από 22 Μαΐου, δηλαδή στην πρώτη σύνταξη μετά τις εκλογές θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες περικοπές: - Τα ποσά της κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και καταβάλλονται από τους φορείς του υπουργείου Εργασίας, το Δημόσιο και από την Τράπεζα της Ελλάδος (σ.σ. αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία) μειώνονται κατά 12% από 1-1-2012. Η μείωση αυτή καταλαμβάνει το 50% του συνολικού ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγείται από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑΜ σε συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Για τη μείωση λαμβάνεται υπόψη το ποσό της κύριας σύνταξης που προκύπτει μετά την παρακράτηση από το συνολικό ποσό της μηνιαίας σύνταξης της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (2010 και 2011), καθώς και της μείωσης των κύριων συντάξεων (Ν. 4024/2011). Το ποσό της κύριας σύνταξης μετά και την προαναφερόμενη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 ευρώ. Όταν δικαιούχοι για τη σύνταξη λόγω θανάτου είναι περισσότεροι του ενός, το ποσό πέραν των 1.300 ευρώ του συνολικού ποσού σύνταξης, μειώνεται κατά το ως άνω ποσοστό. Το εναπομείναν ποσό σύνταξης επιμερίζεται κατά τα ποσοστά των δικαιοδόχων. - Από 1-1-2012 τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΝΑΤ μειώνονται κατά 7%. - Τα καταβαλλόμενα ποσά συντάξεων από το ΕΤΕΑΜ (επικουρικό μισθωτών - ΙΚΑ), το ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα), το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου), καθώς και τους τομείς του: ΤΕΑΠΟΚΑ (εργαζόμενοι φορέων κοινωνικής ασφάλισης) και ΤΑΔΚΥ (δημοτικών - κοινοτικών υπαλλήλων), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ) και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, μειώνονται από 1-1-2012 ως εξής: - Οι συντάξεις έως 250 ευρώ κατά 10% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 200 ευρώ. - Οι συντάξεις από 250,01 ευρώ έως και 300 ευρώ μειώνονται κατά 15% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 225 ευρώ. - Οι συντάξεις από 300,01 και άνω μειώνονται κατά 20% στο συνολικό ποσό. Το ποσό της σύνταξης μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται των 255 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: