ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Στον εγκέφαλο κρύβεται το µυστικό της ευτυχίας



Σύµφωνα µε τα ευρήµατα  των επιστηµόνων, η Σάλι  Χόκινς στην ταινία «Τυχερή  κι ευτυχισµένη» του Μάικ  Λι πρέπει να φέρει στον  χαρακτήρα της τη διπλή  µακριά εκδοχή του γονιδίου  της ευτυχίας
Το γονίδιο 5-HTT, που συµµετέχει στη µεταβίβαση της σεροτονίνης, της χηµικής ουσίας η οποία µας κάνει να αισθανόµαστε ευχαρίστηση, εντόπισαν επιστήµονες από το London School of Economics, που µελέτησαν το DNA και τη συναισθηµατική κατάσταση 2.500 Αµερικανών
Το γενετικό µυστικό της ευτυχίας ανακάλυψαν επιστήµονες από το London School of Economics, που µελέτησαν το DNA και τη συναισθηµατική κατάσταση 2.500 Αµερικανών.

Μερίδιο στην ευτυχία τους ανήκει στο γονίδιο 5-HTT, που συµµετέχει στη µεταβίβαση της σεροτονίνης – της χηµικής ουσίας η οποία µας κάνει να αισθανόµαστε ευχαρίστηση – στον εγκέφαλο.

Υπάρχει όµως διαφοροποίηση ανάµεσα σε αυτούς που φέρουν τη µακριά εκδοχή στα δύο αντίγραφά του (µία από κάθε γονέα) και την κοντή εκδοχή τους.

Στην πρώτη περίπτωση, το άτοµο δηλώνει πιο ευτυχισµένο. Συγκεκριµένα, οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν πολύ ικανοποιηµένοι από τη ζωή τους. Ανάµεσά τους, το 35,4% έφεραν την διπλή µακριά εκδοχή του γονιδίου, ενώ το 19% τη διπλή κοντή. Η µακριάεκδοχή του γονιδίου βοηθά στην πιο αποτελεσµατική έκκριση και µεταφορά του νευροδιαβιβαστή (της σεροτονίνης).

«Αν υποθέσουµε ότι όλες οιυπόλοιπες συνθήκες είναι ίσες για όλους, τότε βλέπουµε ότιόποιος έχει τη µονή µακριά εκδοχή δηλώνει περισσότερο ικανοποιηµένος κατά 8,5%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 17,3% για όσους φέρουν τη διπλή µακριά εκδοχή», εξηγεί ο Ζαν-Εµανουέλ Ντε Νέβε, ερευνητής στο LSE.

Η έρευνα µάς φέρνει ένα βήµα πιο κοντά σε µία γενετική εξήγηση της ευτυχίας, και στην απάντηση του ερωτήµατος γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευτυχισµένοι από άλλους. «Κατανοούµε καλύτερα τους βιολογικούς µηχανισµούς που επηρεάζουν τον βαθµό ικανοποίησης από τη ζωή µας», προσθέτει ο ΝτεΝέβε. «Αν αισθάνεσαι χάλια, µπορείς να πεις ότι φταίει εν µέρει και η βιολογία σου».

Φυσικά οι επιστήµονες επισηµαίνουν πως δεν είναι µόνο τα γονίδια που παίζουν ρόλο. Οι κοινωνικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν σηµαντική επίδραση. Ερευνες σε δίδυµα έχουν δείξει πως τα γονίδια ευθύνονται το πολύ κατά το ήµισυ του διαφορετικού βαθµού ευτυχίας ανάµεσά τους. Αγνωστο παραµένει το πόσα γονίδια παίζουν ρόλο στην ευτυχία.

Ο Ντε Νέβε τονίζει ότι το γονίδιο επηρεάζει τη συναισθηµατικήµας κατάσταση, αλλά δεν φέρνει από µόνο του την ευτυχία. «Η ευτυχία είναιµια πολύπλοκη κατάσταση, στην οποία συµβάλλουν κυρίως οι εµπειρίεςµας στη ζωή», λέει. Ο επιστήµονας µελέτησε το DNA ατόµων αντιπροσωπευτικών του γενικού πληθυσµού που είχαν δηλώσει επίσης πόσο ευχαριστηµένοι είναι από τη ζωή τους.Στη συνέχεια, έκανε και δεύτερη δοκιµή µε τους συνεργάτες του, σε άλλοπληθυσµικό δείγµα, έχοντας τα ίδιααποτελέσµατα. Η έρευνα δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Human Genetics».

Παλιότερη µελέτη της Ιλέιν Φοξ στο Εσεξ, το 2009, έδειξε πως όσοι διαθέτουν τη µακριάεκδοχή του γονιδίου έχουν την τάση να εστιάζουν στα θετικά της ζωής, δείχνουν µεγαλύτερη αντοχή στις στρεσογόνες καταστάσεις και στενοχωρούνται και αγχώνονται λιγότερο από τους υπόλοιπους.

«Μόλις που αρχίζουµε σήµερα να κατανοούµε τη γενετική της ευτυχίας και πώς τα γονίδια επηρεάζουν τις ορµόνες του εγκεφάλου και άλλες οργανικές λειτουργίες που παίζουν ρόλο στον βαθµό ευεξίας µας», σηµειώνει ο Εντ Ντίνερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήµιο του Ιλινόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: