Έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του Galileo, ενός δορυφορικού συστήματος πλοήγησης που θα ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass. Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κομισιόν, οι πρώτοι δύο δορυφόροι θα εκτοξευτούν τον Οκτώβριο.
Αν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα, το Galileo θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2014, με καθυστέρηση έξι ετών. Σε πρώτη φάση, ο αστερισμός του συστήματος θα περιλαμβάνει 18 δορυφόρους, οι οποίοι τελικά θα αυξηθούν στους 22.
Το Galileo προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το GPS -μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει τον προσδιορισμό του γεωγραφικού στίγματος με ακρίβεια ενός μέτρου, από τα 15 μέτρα στο αμερικανικό σύστημα.
Το πρόγραμμα έχει όμως εκτροχιαστεί από άποψη κόστους. Με την κατασκευαστική κοινοπραξία να αμφιβάλλει για τις προοπτικές κερδοφορίας, η ΕΕ αποφάσισε το 2007 να χρηματοδοτήσει το Galileo εξ' ολοκλήρου με δημόσια κονδύλια. Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ, αντί για 1,8 δισ. σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Στην τελική του μορφή, το Galileo θα προσφέρει πέντε επιμέρους υπηρεσίες, οι οποίες θα αποτελούν συμπληρωματική ή εναλλακτική λύση στο GPS και το ρωσικό Glonass.
Πλοήγηση Ανοιχτής Πρόσβασης: διαθέσιμη στο ευρύ κοινό με ακρίβεια στίγματος περίπου 1 μέτρου.
Εμπορική Πλοήγηση: κρυπτογραφημένο σήμα, ακρίβεια της τάξης των μερικών εκατοστών επί πληρωμή.
Πλοήγηση Ασφάλειας Ζωής: Για εφαρμογές στις οποίες η ακρίβεια είναι κρίσιμης σημασίας. Προσφέρει έλεγχο λαθών.
Δημόσια Ελεγχόμενη Πλοήγηση: Κρυπτογραφημένη αδιάλειπτη υπηρεσία για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες.
Έρευνα και Διάσωση: Αυτόματη λήψη σημάτων κινδύνου.
Τα συμβόλαια για την κατασκευή των πρώτων 14 δορυφόρων, ύψους 566 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν εξασφαλίσει η γερμανική OHB Systems και η βρετανική Surrey Satellite Technology.
Όπως διευκρίνισε τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Αντόνιο Ταγιάνι, οι δορυφόροι θα εκτοξευτούν από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, η οποία βρίσκεται στη Λατινική Αμερική κοντά στον ισημερινό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου