Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής, από τα τηλεγραφήματα, τα οποία διέρρευσαν στο Wikileaks, η Τουρκία είχε προτείνει προσφυγή στη Χάγη για το Αιγαίο από τον Σεπτέμβριο του 2009, λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Την εποχή εκείνη οι ΗΠΑ πίεζαν για ένα καθεστώς «ηρεμίας» στο Αιγαίο, που μεταξύ άλλων συμπεριελάμβανε άοπλες πτήσεις.
Όπως αναφέρεται στα τηλεγραφήματα, τον Σεπτέμβριο του 2009 η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Τίνα Κάινταναου είχε συναντηθεί με τον αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χαιντάρ Μπερκ, ο οποίος είχε συμφωνήσει κατ΄ αρχήν στην επιλεκτική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε ορισμένες περιοχές (αλλά όχι σε όλες).
Επίσης είχε τεθεί από την αμερικανική πλευρά θέμα για τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις σε κατοικημένα ελληνικά νησιά με την Άγκυρα να προτείνει νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο.
Το ταξίδι Παπανδρέου στην Άγκυρα
Λίγες μέρες μετά την εκλογική του νίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Ερντογάν στις 30 Οκτωβρίου είχε απευθύνει επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του με την οποία τον καλούσε να εντατικοποιήσουν τον διάλογο ανάμεσα στις δυο πλευρές, που είχε ατονήσει επί ΝΔ.
Ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα Ντάγκλας Σέλιμαν σχολίαζε σε τηλεγράφημά του ότι, η επανάληψη των υπερπτήσεων μπορεί να καθυστερήσει τα βήματα προόδου στον ελληνοτουρκικό διάλογο και να περιπλέξει τα πράγματα.
Η επιστολή Σπέκχαρντ
Τον Ιούλιο του 2009 ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ σε εμπιστευτικό τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον, την Άγκυρα και τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ότι Έλληνες και Τούρκοι πρέπει να εμπλακούν σε «παραγωγικές συζητήσεις.»
Ο κ. Σπέκχαρντ είχε προτείνει μια σειρά από ΜΟΕ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: την αναγνώριση των «ψευτομουφτήδων» στη Θράκη, να μη χαρακτηρίζονται οι τουρκικές υπερπτήσεις «απειλή στην κυριαρχία» αλλά «ενόχληση» και να μη χαρακτηρίζονται «εχθρικά» τα τουρκικά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών.
Ακόμη είχε προτείνει τα ελληνικά αεροσκάφη να μην πετούν πάνω από αποστρατικοποιημένα νησιά, αλλά και η Αθήνα να μην απαντά στις τουρκικές προκλήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου